Hjärnstimulans för Parkinson-sjuka ska ge OS-guld

Foto: ANGELIKA WARMUTH / TT
Lindsey Vonn.
SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se.

PYEONGCHANG. Den har använts på strokepatienter och Parkinson-sjuka.

Nu ska hjärnstimulatorn hjälpa de amerikanska skidåkarna.

– Det här har aldrig gjorts tidigare, säger Troy Taylor, utvecklingschef inom det amerikanska skidförbundet.

Foto: HALO SPORT
”Hörlurarna” amerikanarna använder.

Teknologin blir allt viktigare inom idrotten.

Inför vinter-OS har de amerikanska alpinåkarna, med Lindsey Vonn och Michaela Shiffrin i spetsen, tagit den ytterligare ett steg.

– Det handlar om små förbättringar. Men ibland skiljer det bara ett par tiondelar av en sekund mellan första och tionde plats, säger Troy Taylor till brittiska BBC.

Vetenskapsmannen är sedan knappt tre år utvecklingschef inom det amerikanska skidförbundet.

– Förmågan att kunna lära in snabbare än andra är avgörande inom idrotten, säger han.

Använt VR-glasögon

Inför OS i Pyeongchang har amerikanerna använt sig av en rad nya innovationer.

Bland annat har man filmat OS-backarna och sedan simulerat åken med hjälp av VR-glasögon. Detta har kompletterats med en typ av balansbrädor för att göra simuleringen ännu mer verklighetstrogen. Amerikanerna kan till och med ändra ljuset och andra förhållandena i simulatorn.

– OS är den största tävlingen i en idrottares liv och man behöver inte vara ett geni för att inse att det inte är optimalt att bara åka en backe sex gånger. VR hjälper åkarna att bli mer vana vid backarna. När de sedan står vid startgrinden så har deras självförtroende ökat.

Hjälper Parkinson-drabbade

Men det kanske mest avancerade är den typ av ”hörlurar” som åkarna tar på sig och som skickar elektriska signaler till den motoriska hjärnbarken som styr människans rörelser.

Teorin är att om hjärnans rörelsecentrum stimuleras så förbättras själva träningen. Kombinerat med högkvalitativ träning ska man därigenom lättare bli starkare, explosivare och uthålligare. Muskelminnet förbättras också.

Metoden har tidigare använts för att hjälpa människor som drabbats av stroke och Parkinson-patienter.

Nordisk kombination har märkt tydliga förbättringar i sina hopp i backen.

– Metoden erbjuder en unik teknologi som möjliggör en ökning av hjärnans förmåga att lära sig nya saker, vilket aldrig har gjorts tidigare, hävdar Taylor till BBC.

Tvingar ögat

Till allt detta kan man lägga de specialglasögon som amerikanerna också använt sig av inför OS. De kan skifta snabbt mellan dimmig och klar sikt eller reducera sikten så ögonen tvingas jobba snabbare.

– Genom att reducera informationen får man hjärnan att verkligen använda den information ögat verkligen ser och processa den snabbare och bättre, säger Sasha Rearick, förbundskapten för det amerikanska alpinlandslaget.

Teorin är att alla har ett dominant öga. Detta gör att en slalomåkare får en sämre sväng åt ena hållet. Med specialglasögonen har man sett förbättringar hos åkarnas icke-dominanta öga.

ARTIKELN HANDLAR OM