Mördarbergen

SPORTBLADET

Bernt Johansson: Man vet att man får köra skiten ur sig

1 av 2 | Foto: AP
Total-ledaren, amerikanen, Lance Armstrong och spanjoren Joseba Beloki under gårdagens etapp - den första riktigt tuffa i de franska alperna.

Att cykla till jobbet i motvind kan kännas tufft.

Men det finns de som har det värre.

Dagens etapp i Tour de France avslutas med 16 kilometer uppförsbacke, 7,8 procents stigning.

- Det finns en tjusning i det också, säger Bernt Johansson, OS-guld-medaljör 1976.

Som aktiv hann Johansson med att avverka ett antal riktigt jobbiga bergsetapper, bland annat i sina fem starter i Giro d"Italia. De etapperna skiljer sig mycket från de andra.

Han minns känslan från när väckarklockan ringde de morgnarna.

- Det pirrar i magen. Man vet att man kommer att få köra skiten ur sig, verkligen slita hund.

Nu har elva av 21 etapper i årets Tour de France körts, och bland de som är kvar tillhör flera de allra tyngsta i hela tävlingen.

Det är i bergen det visar sig vem som är starkast - där sållas agnarna från vetet. Uttrycket skräckblandad förtjusning är en bra beskrivning av stämningsläget bland de aktiva inför etapperna.

- Det är lite grann som att gå till tandläkaren. Det brukar vara dämpad stämning vid frukostbordet de dagarna bergsetapperna väntar. För de som är med i toppen är anspänningen extra hög. Man vill ju inte tappa.

Oändligt lång backe

Stämningen är fortsatt dämpad medan cyklisterna gör sig klara för start, berättar Bernt.

- Precis innan backen kommer är det ett högt tempo, men ändå ganska lugnt. Alla vet att placeringen i loppet kommer att avgöras på berget.

Vad försiggår i hjärnan i början på en uppförsbacke som är runt två mil lång?

- Det känns oändligt i början, precis som det gör när loppet börjar. Det känns som det aldrig tar slut. Men man tänker egentligen inte särskilt mycket på det, utan mest på hur det ser ut för stunden. Och rätt som det är är det kanske bara fem kilometer kvar. Då har man helt plötsligt klarat över hälften.

...och sedan nästa dag

Farterna är höga i cykellopp på toppnivå, även om det inte alltid ser ut så på tv. Även i den längsta av uppförsbackar är hastigheterna på en ansenlig nivå. Kanske runt 20-25 kilometer i timmen.

- Det är inte alla som klarar att hålla den farten så länge, ens när det är plant. Det går fruktansvärt fort. Och när någon släpper från klungan vet jag att den personen verkligen lider. För det gör man inte frivilligt, säger Bernt Johansson.

När målet börjar närma sig kommer äntligen belöningen. När dagens etapp väl är avklarad blir cyklisterna väl omhändertagna av massörer, mekaniker och andra.

- Det är det man längtat efter hela dagen.

Sedan väntar en natts välbehövlig sömn.

Nästa dag är det dags igen

?

Det är i de här bergen som Tour de France avgörs

Erik Jullander