Oinspirerad tv från den ålderdomliga golfklubben

SPORTBLADET

Nästan total sommarstiltje i sportutbudet. Tiger Woods sensationella ökenvandring i hällande regn. Fyra man till särspel. British Open kunde ha blivit en maffig tv-höjdare. Istället blev det ytterligare ett exempel på lat, slö, konventionell sport-tv.

Nu är tv-spalten definitivt på en internationell krigsstig. Den struntar därför för andra veckan i rad i sin grundregel: att i princip bara tycka till om vad svenska tv-personer gör eller INTE gör för att ge oss schysst sportspänning i rutan.

Senast handlade det om saggigt skildrade Golden League-tävlingar i friidrott. Nu är det alltså de gråmuggiga bilderna från British Open som gjort att adrenalinet helg-jäst i tv-fåtöljen.

Medan de svenska kommentatorerna - här ingen annan än Göran Zachrisson - i båda de nämnda fallen gjort mer än habila insatser kan man knappast säga det om de tv-produktioner de guidat oss stackars tittare genom.

De vinpinade bilderna från Muirfield-banan var så odynamiska och oinspirerade att man nästan kan fråga sig om det var de som fick Tiger Woods att tappa stinget.

Golf är en sport som gjord att förtydligas med annorlunda kameravinklar, ett smatter av resultat och reportage under spelarnas förflyttningar, och framförallt av grafik, grafik och återigen grafik.

Med hjälp av sådan kan man som tv-tittare på ett helt annat sätt förstå hålens svårigheter, och självklart även få en bättre överblick. På turneringens egen hemsida fanns åtskilligt av sånt att hämta redan från dag ett. I rutan dröjde det till särspelet innan det dök upp. Vi talar då om dag fyra. Mystiskt och rent ut sagt klantigt.

Arrangörsklubben heter "The Royal and ancient golf club of St Andrews". Kungliga ålderdomliga golfklubben. Med det namnet kunde man tro att de även rattat till tv-sändningarna.

Fyransporten tar numera reklampaus i halvtid. Skvallret säger att SVT-sporten myser något alldeles oerhört över detta publika självmål - hur många tittare blir efter den irritationen kvar ända fram till "Kanon och kalkon"?

I en tid när den digitala tv-fotbollen vacklar internationellt känns det skönt och lugnande att de svenska alternativen - Canal + och com hem - känns starkare än någonsin.

Ola Anderssons succéinhopp hos SVT vid VM tycks exempelvis ha satt eld i baken även på övriga expertkommentatorer. Åtskilliga verkar redan nu snegla mot bisittar-biljetter till EM i Portugal, för att inte tala om VM i Tyskland.

Under OS i Stockholm 1912 "försvann" som bekant en japansk maratonlöpare. SVT:s Sten Rosenberg lyckades med något liknande under DN-galan. Två marockaner som Rosenberg strax innan avfärdat som varvade visade sig plötsligt i högsta grad involverade i tätstriden på 5000 meter. En av dem vann rent av. Allt lite osis för Sten.

Apropå saknade vänner så finns det kanske någon läsare eller släkting som i sex veckor grubblat över varför TV-spalten glömde TV4:s Andreas Odén vid - betygsättningen av samtliga utsända tv-svenskar dagarna efter fotbolls-vm.

Nu ska ni som längtat få komma till sommarfrid. Andreas betyg skulle varit . Detta för ett kunnigt, pålitligt men sällan särskilt blixtrande jobb. Nästa vecka: TV-spalten betygsätter scriptor och bisittare vid hockey-VM i Wien 1977.