Vinter-OS

Damhockeyn kan kastas ut ur OS

SPORTBLADET

För ojämna matcher – nu kommer kritiken: "Det vore ett steg tillbaka”

VANCOUVER. 82–0, 18–0, 12–1, 10–1 – storsegrarna avlöser varandra.

Damhockeyn anses nu vara så ojämn att den riskerar att kastas ut ur OS.

– Damhockeyn är under uppbyggnad och att ta bort den vore ett steg tillbaka, säger Maria Rooth efter att Damkronorna besegrat Slovakien med 6–2.

Det är en ocean mellan de bästa och sämsta länderna i damishockey.

I OS-kvalet krossade Slovakiens damer Bulgarien med 82–0 – nytt rekord för en internationell tävlingsmatch i damishockey. Men i OS är Slovakien chanslöst.

Krossade Kina

Laget föll i premiären med 18–0 mot Kanada och följde i morse svensk tid upp med 6–2-förlust mot Sverige.

USA krossade Kina i premiären med 12–1. Amerikanskorna var så överlägsna att de först ställde upp med andremålvakten Molly Schaus – och sedan, vid ställningen 11–0, satte in tredjemålvakten Brianne McLaughlin. Kanada fortsatte sitt segertåg med att krossa Schweiz med 10–1.

De ojämna resultaten kan innebära att damhockey stryks ur OS av samma anledning som softball, som redan har kastats ut inför sommar-OS i London om två år.

”Ett känsligt ämne”

– Det är ett känsligt ämne, men visst är det ett bekymmer. Det skulle vara olyckligt om de slängde ut damhockeyn ur OS eftersom det är allt vi har. Det här är vårt NHL, vårt Stanley Cup-slutspel, två veckor där vi får uppmärksamhet, säger USA:s lagkapten Natalie Darwitz.

– Jag är inte så glad, det måste jag medge. Men damhockeyn är väldigt ung, säger internationella ishockeyförbundets ordförande Rene Fasel som menar att herrhockeyn också var ojämn i tidernas begynnelse.

– Jag minns 1930-talet när Schweiz fick stryk av Kanada med 20–0. I Turin-OS vann Schweiz över Kanada med 2–0. Det tog nära 70 år för att komma till samma nivå och damhockeyn växer snabbt för tillfället.

Rundqvist förvånad

Damkronornas enda proffs Danijela Rundqvist blir förvånad över att diskussionen ens har uppstått:

– Det kommer nog aldrig hända att damhockey tas bort ur OS. OS är det stora vi har, det är det här man orkar träna och spela för, säger hon.

Men hur ser ni på de stora siffrorna?

– Det är inget vi kan fokusera på nu. Vi tar en match i taget, har klarat av två och har nu en tredje.

Veteranen Maria Rooth har dock en förståelse för att debatten finns:

– Självklart kommer diskussionen upp eftersom det blev 18–0. Men kollar man tillbaka på herrhockeyn finns det också matcher som slutat 12–0 och liknande. Damhockeyn är under uppbyggnad och att ta bort den vore ett steg tillbaka för nu har vi ändå etablerat

sex topplag, säger Maria Rooth.

– Det vore ytterst beklagligt om damhockeyn togs bort.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Vinter-OS

ÄMNEN I ARTIKELN

Vinter-OS