Favorittippad – slutade åtta

Björnlund åtta i finalen: Jag är grymt besviken

Den svenska förbannelsen fortsätter.

Favorittippade puckelpiståkaren Jesper Björnlund 24, slutade ”bara” åtta i OS-finalen.

– Jag är grymt besviken, säger Björnlund.

Efter Helena Jonssons miss i skidskyttet törstar de svenska fansen efter en framgång. Natten till måndagen svensk tid stod hoppet till världscuptvåan i puckelpist, Jesper Björnlund, som var en av favoriterna inför OS i Vancouver efter att radat upp följande placeringar i säsongens världscuptävlingar: 1-1-5-7-5-10-3.

Men väl på plats i Cypress Mountain höll det på att skita sig direkt i kvalet för puckelpiststjärnan då han fick ett felskär strax innan sista hoppet.

– Jag svalde en puckel på mitten, det kunde ha gått åt helvete, men ibland ska man lite tur också, sa Björnlund som erkände att nervositet spelade in.

– Jag var nervös som fan innan kvalet. Det är dumt att ösa allt för mycket, så jag höll igen lite.

Femte bäste åkare i kvalet

Björnlund tog sig till finalen som femte bästa åkare med 24,53 poäng, vilket innebar att han fick starta femma från slutet i finalen – där han inte alls fick till det som krävdes för medalj. Svensken höjde visserligen poängen till 25,12, men det räckte bara till en åttondeplats – en sämre placering än hans femteplats i Turin för fyra år sedan.

– Jag var för långsam. Jag har på träningarna haft svårt för att åka snabbt i den här backen. Men jag gjorde mitt bästa i alla fall, säger Björnlund.

– Jag kan inte göra så mycket mer än att åka så snabbt jag kan. Jag är ändå åttonde bäst i världen. Men visst hade jag hoppats på bättre.

OS-guldet gick till kanadensaren Alexandre Bilodeau som vann på 26,75 poäng.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN