Webber regerade

SPORTBLADET

Red Bullföraren höll ledningen från start till mål

1 av 2 | Foto: De båda Red Bull-bilarna täckte upp i starten så ingen annan förare kunde passera.

Red Bull-stallet hade precis som i tidigare F1-kval erövrat de främsta positionerna på gridden medan hemmafansen höll tummarna hårt för att deras kelgris Fernando Alonso skulle lyckas från sin fjärde startposition.

Temperaturen låg på 20 grader i luften och närmare 40 på banan när det var dags för dagens lopp på Catalunyabanan. Till skillnad från tidigare lopp var det inte minsta utsikt för regn under loppet, utan det avgjordes under torra förhållanden.

Mark Webber startade från pole position med Sebastian Vettel vid sin sida och Lewis Hamilton på tredje rutan. Hemmafavoriten Fernando Alonso stod i ruta fyra.

Ferrari en sekund efter i kvalet

Ferraris chefsingengör Chris Dyer säger till Viasat Motor att Alonsos resultat i kvalet inte var så bra som man hoppats.

– Vi är inte nöjda med att vara en sekund bakom Red Bull, så enkelt är det, förklarar Dyer.

Heikki Kovalainen kom inte till start på grund av trasig växellåda, stallet jobbade för att försöka få ut finländaren i loppet, men det gick inte. När starten gick lyckaes de båda Red Bull-bilarna täcka upp attackerna från Hamilton och Alonso i startkurvan. Nico Rosberg gjorde en dålig start och rasade långt ner i fältet.

Bruno Senna kanade av banan redan i kurva tre och Sebastian Buemi fick snabbt gå i depå och byta framvinge efter en incident. De La Rosa hade också problem i början, han fick kvickt byta däck efter att ha fått punktering på bakhjulet på andra varvet.

Efter knappt tjugo varv började många förare gå i depå för att byta däck och Nico Rosberg som gick in på det sextonde varvet hade ett särdeles olyckligt stopp. Han blev tillbakavinkad och dubbelkollad innan han fick åka och förlorade massor med tid och hade aldrig med tätstriden att göra.

Schumi och Button i kamp

Samtidigt i täten körde Webber stabilt, Hamilton klättrade upp till andraplats medan Vettel låg trea just före Alonso. Under tiden hade Jenson Button och Michael Schumacher en tät batalj om femte och sjätte plats, där Schumacher bestämt höll britten bakom sig.

Trots att Catalunyabanan är erkänt svår att köra om på, bjöd loppet på många dueller mellan förarna.

Mark Webber kunde hålla undan i täten, han var aldrig hotad i ledningen som han höll från start till mål. Sebastian Vettel tappade tredje platsen efter ett sent däckbyte på det 56:e varvet, endast tio varv före mål.

Red Bullstallet var bekymrade för ett problem med Vettels högra frambroms och beordrade tysken att sänka farten för att ta sig i mål.

Med två varv kvar körde Lewis Hamilton av banan när vänster framdäck inte höll längre. Vann loppet gjorde Mark Webber före Fernando Alonso och Sebastian Vettel som blev trea trots sina bromsproblem.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1