Wennerholm: Allt det handlar om är att undvika Ryssland

SPORTBLADET

MANNHEIM. Lettland i dag, Kanada på söndag och Schweiz på tisdag.

Jag tror de tre matcherna avgör Sveriges öde här i VM.

En fjärdeplats i det kommande gruppspelet ger Ryssland i en kvartsfinal och då kommer Sverige försvinna lika fort som en pils i en tysk ölhall.

Men trots allt strul, trots alla nej tack och trots alla skador så kan det här svenska laget slå alla lag i den här VM-turneringen.

Alla utom Ryssland. Även om Bengt-Åke tror att det kan vara lättare att slå ryssarna i en kvartsfinal än i en VM-final, så är det inget jag rekommenderar.

Så de närmaste tre matcherna handlar om en enda sak. Att undvika att bli fyra i det andra gruppspelet.

Det kommer inte att vara några problem att slå Lettland i dag, men matcherna mot Kanada och Schweiz kommer att bestämma slutplaceringen i gruppen. Regerande OS-mästarna Kanada hade normalt sett känts omöjliga att slå, men kanadensarna har ett av de sämsta VM-lagen på flera år.

Lagets 1–4 mot Schweiz var inte bara en tillfällighet. Kanadensarnas general manager Mark Messier gjorde ett desperat försök att locka utslagne Sidney Crosby till VM och Tyskland, men Crosby tackade nej i går. Han har fullt upp med att flytta in i det nya hus han köpt i Pittsburgh, efter att ha varit inneboende hos Mario Lemieux i fem år. Det enda Messier kunnat tillföra i laget är junioren Jordan Eberle, som inte spelat en enda match i NHL, men som utsågs till JVM:s MVP i vintras.

Nu är ju Sverige i ett liknande läge, men kanadensarna känns inte lika omöjliga som tidigare år. Jag tror i stället att matchen mot Schweiz blir avgörande för Sveriges del.

Schweiz har hemmaplan här i Mannheim, precis som tjeckerna hade i går. Det var utsålt och 12 500 på läktarna när Tjeckien vann med 2–1 och 12 000 av dem var tjecker. Det kommer att vara likadant mot Schweiz, då det bara är några timmar till en schweiziska gränsen.

Ryssarna ute efter revansch

Schweizarna har ett samspelt lag och Martin Gerber i mål, även om de också fått återbud från sina två enda NHL-stjärnor –backen Mark Streit och målvakten Jonas Hiller.

Men Sverige får komma allt annat än fyra. Då har svenskarna lika stor chans att ta sig vidare som alla andra lag. Då väntar Finland, Slovakien eller Vitryssland/Danmark i en kvartsfinal. Fyra lag som svenskarna kommer att vara favoriter mot – trots den urvattnade truppen.

Värre än så är inte motståndet i den här VM-turneringen. Nästan alla lag är drabbade av OS och rekordmånga nej tack.

Tjeckerna har fått 27 återbud inför VM, vilket bara är ett talande exempel. Att ryssarna fått hit alla sina stjärnor beror på att de bestämde sig redan efter den svidande förlusten i OS-kvartsfinalen mot Kanada (3–7). Ovetjkin, Kovaltjuk och alla de andra lovade varandra att ställa upp i VM för snabb revansch om de blev utslagna i Stanley Cup-slutspelet.

Det skedde redan i omklädningsrummet i Vancouver. Det var ungefär samma revanschlusta som gav Sverige ett VM-guld i Zürich 1998, då Mats Sundin, Peter Forsberg och en hel hop andra stjärnor ville ha revansch för den svidande kvartsfinalförlusten mot Finland (1–2) i OS i Nagano.

Drömmen: Sverige mot Danmark

Revansch är en stark drivkraft hos alla idrottsmän. Men den här gången fanns inte det suget hos svenskarna. De ansåg att fiaskot i OS helt var Bengt-Åke Gustafssons och den svenska lagledningens fel. Därför ville ingen ställa upp här i Tyskland och det har aldrig varit någon hemlighet.

Sverige–Danmark.

Det är min personliga drömkvartsfinal.

Per Bäckman v/s Bengt-Åke Gustafsson.

Danska NHL-spelare som alltid ställer upp mot ett Sverige utan sina stjärnor.

Det skulle vara en höjdare. På båda sidor Öresundsbron.

ARTIKELN HANDLAR OM