Vibeke Skofterud

Norska sorgen: ”Jag skakar – är i chock”

Av: 

Simon Sjöstrand

SPORTBLADET

OS-hjälten Vibeke Skofterud har omkommit, 38 år gammal.

Beskedet har lamslagit Norge.

”Jag skakar”, säger Marit Björgen i ett pressmeddelande.

”Vila i frid”, skriver Petter Northug på Facebook.

Det var vid lunchtid på söndagen som Vibeke Skofterud, 38, hittades död.

Hon anmäldes saknad 01.00 i natt och polisen har bekräftat att de fann OS-guldmedaljören död på ön St Helena i sydöstra Norge.

Enligt polisen tyder allt på en vattenskoterolycka.

Skofterud tog bland annat OS-guld i stafett 2010 tillsammans med Therese Johaug, Marit Björgen och Kristin Störmer Steira. Hon vann även två VM-guld i samma disciplin 2005 och 2011, innan hon avslutade karriären 2015.

”Roligaste kvinnan i världen”

Beskedet om hennes död har lamslagit hela Norge.

”Jag skakar, är i chock och är fullständigt lamslagen över den förfärliga nyheten jag nåddes av i dag”, säger Marit Björgen i ett pressmeddelande, och fortsätter:

”Kära Vibeke, detta var alldeles för tidigt. Jag är ofantligt glad för alla fina stunder vi hade tillsammans. Tuff konkurrent i spåren, men allra viktigast den varmaste, snällaste, tuffaste och roligaste kvinnan i världen. Det var aldrig tråkigt runt Vibeke, och tomrummet efter henne blir stort och omöjligt att fylla. Vi har upplevt så mycket tillsammans, från OS-guld i stafett till fest hemma i Trøndelag, och minnena kommer jag att leva på länge. Mina tankar går i dag till familjen och hennes närmaste. Älskar dig Vibeke. Vila i frid”.

Även Petter Northug är chockad.

Ofattbart tråkigt att höra att Vibeke Skofterud är borta. Vi hade många roliga år tillsammans i landslaget. En oerhört färgglad och icke inrutad person. Mina tankar går till hennes närmaste. Vila i frid, Vibeke”, skriver längdstjärnan på Facebook.

”Bästa vännen jag haft”

– Det här är förstås grymt. Jag har inga ord att beskriva det med. Den glada tjejen. Jag tänker på familjen, säger tidigare landslagstränaren Steinar Mundal till NRK.

Han stod Skofterud nära och var hennes personliga tränare och stöttepelare under alla år.

– Hon är kanske den bästa vännen jag haft som utövare. Hon var full av liv och ville prova nya saker. Hon hade inte ett vanligt ”A4-liv” för att uttrycka det så, säger Mundal.

Norske längdchefen Vidar Löfshus:

”Det är en ofattbar tragedi att allas vår livsglada Vibeke är borta. Våra tankar går till Vibekes familj och hennes närmaste”, säger Löfshus i ett pressmeddelande.

”Det var en ofattbart tråkig nyhet vi fick om Vibeke i dag. Hon var en mycket bra skidåkare med både OS- och VM-guld. Dessutom var Vibeke en väldigt viktig ambassadör för skidsporten med sin vinnarskalle och sitt stora engagemang. Hon kommer att bli djupt saknad”, säger Norska skidförbundets president Erik Röste.

Även Norges kulturminister Trine Skei Grande är bestört.

Tråkig nyhet om en stor idrottare. Vibeke Skofterud bidrog till både OS- och VM-guld i stafett och hade en lång karriär i toppen av norsk skidåkning. Meningslöst när en människa försvinner så ung. Mina tankar går till familjen”, skriver hon på Twitter.

Detta är så tråkigt. Tankarna går till familj och vänner. Vila i frid, Vibeke”, skriver NHL-stjärnan och tidigare Modo-spelaren Mats Zuccarello.

Petter Northug

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vilken EM-succé! Klicka hem Sportbladets unika Isak-tröja! Begränsat antal - först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Bekräftat: Skofterud var alkoholpåverkad

ÄMNEN I ARTIKELN

Vibeke Skofterud

Längdskidor

Marit Björgen

Petter Northug

Mats Zuccarello

Therese Johaug