Svensk storseger mot uselt USA

SPORTBLADET

Kazan, Ryssland (TT:s utsände)

USA är bland de sex bästa bandynationerna i världen.

Fan tro't.

Efter 1–19 mot Ryssland och nu 2–20 mot Sverige är det än en gång bevisat att bandyfamiljen är liten.

USA gjorde sitt första VM 1985, arrangerade mästerskapet själva tio år senare och när vi nu skriver 2005 är de fortfarande ljusår från toppen.

Utskåpningen mot Sverige var väntad – men det är ändå talande för hur stor skillnaden är mellan världens sex bästa bandylag.

– Det är en märklig känsla. När vi vann B-VM i fjol så kände vi oss nästan oslagbara. Nu bor vi på samma hotell som de vi slog då, och nu är det de som går runt med ett stort vinnarleende medan det är vi som blir totalt utspelade. Fast det här äventyret är otroligt lärorikt för oss, vi är ju här för att lära oss bandy, sade den spelande tränaren Chris Halden, 48 år ung.

Svenskarna hade 6–0 efter 22 minuters spel, 12–0 i halvtid och bara den goda viljan satte stopp för att göra ytterligare mål.

VM-debutanterna var målsugna. David Karlsson petade in fem bollar, Johan Andersson fyra och Per Hellmyrs tre – men det går inte att dra några speciella slutsatser av det, motståndet höll ju svensk korpnivå.

”Jag är stolt”

USA:s förbundskapten Chris Middlebrook:

– Det låter dumt att säga det när man förlorar med 2–20, men jag är stolt över vår insats i dag. Vi spelade verkligen bandy och de mål vi släppte in var ju riktiga mål. Vi lär oss en hel del av detta, sade han.

För svenskarna blev det mest ett bra tillfälle att åka av sig lite, att träna in nya åkvägar och att få göra några mål.

USA gjorde sitt bästa, men det räckte helt enkelt inte.

– Det går inte ens att säga hur långt efter vi är. Men vi har bra program nu, intresset kring bandyn fick inte det uppsvinget vi trodde efter vårt hemma-VM men det är först nu vi har en ny generation. Det känns bra att de är uppväxta med bandy, och inte bara hockeyspelare som bytt sport, sade Chris Halden, bofast i landslaget sedan 1983.

Varför började du med just bandy av alla sporter?

– Ja, säg det. Nej, men jag spelade ishockey och fotboll tills jag kom på att fotboll och bandy var bättre att kombinera.

Det är ju en otroligt rolig sport som man kan spela året runt. Vi har bara två bandyplaner i USA, men vi spelar mycket rinkbandy. På somrarna är det billigt och enkelt att få tag på istid.

Elva VM

Detta VM är förresten Haldens elfte, två mer än den svenska rekordhållaren Pelle Fosshaug, och han lär dyka upp i Stockholms-VM 2006.

I skuggan av den svenska målorgien tvingades den tidigare magsjuke Anders Östling att avbryta matchen, Jonas Holgersson drog på sig en lårkaka och David Karlsson hade lite ont i sina ljumskar.

På tisdag väntar det första riktiga testet, då svenskarna möter Kazakstan.

Amerikanarna ser mest fram emot helgens kommande möte med den tippade nästjumbon Norge.

– Det bästa sakerna kommer ju i slutet av veckan. Vi har så roligt i det här gänget och vi tänker inte känna oss nedslagna av det här. Vi har just fått storstryk, men mot Norge ska det bli annat, sade Chris Halden.

På fredag får vi se om han hade rätt.

Fan tro't.

Här är alla svenska målskyttar:

Niclas Johansson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy