Johnnys kungaord – här är textningen

SPORTBLADET

Veckans hjälte?

Ingen tvekan. Han är nummer ett på alla listor i Sverige just nu:

Johnny Holm. Friidrottens Johnny Rocker. Folkhjälte. Forshagas svar på kung Carl XVI Gustaf.

Alla talar om Johnny.

Kvinnorna på min arbetsplats talar om Johnny och vill höra hur han är, egentligen.

–?En väldigt mjuk och fin kille, svarar jag.

–?Fast rätt handfast manlig också va, svarar de en smula hoppfullt.

–?Väldigt. Han har ett handslag som är som en svetslåga, svarar jag.

–?Mmm... jag förstår det, säger de drömskt.

Sen frågar de vad han egentligen sa där på Idrottsgalan. De har uppenbarligen inte hört ett ljud utan bara sett hans grymma utstrålning och försökt hinna med i hans ordflöde. Holm tänker snabbare än en normal akademiker hinner blinka. Han talar snabbare än en normal vardagssynaps.

Ingen hänger med Johnny.

Han är hård också. Jag fick ett mejl från min kompis NWT-Matte som berättar att han faktiskt spelat en fotbollsmatch mot honom, det var Mattes första a-lagsår borta i Värmland och Johnnys sista:

”Han knäckte näsbenet på vår forward efter ett par minuter. ”, skrev Matte.

Och på den vägen är det. Så nog är Johnny hård.

Alla pratar om det där Sportspegelnreportaget och blicken i matlådan och det där ”Ja” när bragdguldet var klart.

Så reagerar en svensk. Inget tjafs. Bara ett enkelt ”ja” och sen går världen vidare.

Men vad sa egentligen svetsaren från Forshaga? Vad var det som två miljoner svenskar inte kunde höra ett ljud av bara för att det de såg var den där Torsk på Tallinkopian (fast Johnny har tagit bort mustaschen lite olyckligt i år).

Tv missade textningen även i reprisen i går, märkligt nog. Jag har däremot den servicen. Som Arvikaambassadör kan jag språket i grannbyn. Här är Johnnys konungaord. Ord för ord:

”(I Aten) Helt fantastiskt. Helt otroligt. Det trodde jag aldrig faktiskt. Det strulade så in i helvete hela vägen. Hoppa så jävla dåligt. 34 sista bra. 36 jättebra. (ohörbart mummel) Jättedåligt faktiskt. Ingenting stämde. ... ribban... ansatsen.... han är fantastisk alltså.

Efter bragdguldet, vid matlådan:

–?De va gött (applåd inne i Globen). Ingen champagne precis.

I Globen:

–?Tack. Ja, vad säger man? He. Det går ganska bra för team Holm i kväll va? Ja, det här är helt överraskad, alltså. Hade inte en tanke på det här priset faktiskt förrn Albert ringde här i veckan. Jag får visst tacka nåra stycken naturligtvis då. Först och främst min hustru som alltid ställer upp. Mat är lagad så fort jag kömmer hem. Sitter ensam väldigt mycket när jag och Stefan åker runt i Europa å tävlar (nervös blick från Stefan).

Och Peter Reinebo på SOK och Ulf Karlsson, tidigare förbundskapten, Anders Rydén, Svenska friidrottsförbundet, som har stöttat mej under alla dessa år, utan (totalt ohörbart trots att jag anlitat försvarets tolk­assistans i Arvidsjaur) hade det aldrig gått.

Naturligtvis Stefan som fortfarande lyssnar på vad jag säger, och framförallt gör som jag säger. Annars hade vi nog inte varit här i kväll, varken han eller jag. Då hade vi antagligen varit på träning i kväll och varit förbaskade nånstans. Min arbetsgivare som alltid ställer upp och ger mig ledigt när jag behöver ha det.

Mina arbetskamrater som stöttar mig alltid. Och alla andra friidrottstränare i Sverige som gör ett enormt arbete. Utan eran hjälp hade jag aldrig kommit dit jag är i dag.

Och framförallt mannen som är fadern i det moderna svenska höjdhoppet; Viljo Nusiainen. Yannick. Tack ska ni ha.”

Slutsats: Jante finns inte längre i Forshaga. Johnny Holm begravde honom i Globen 17 januari ?2005.

???

Till alla som undrat varför jag inte jämförde Gardells snusktal till Stefan Holm med om en gubbe sagt samma sak till Kajsa eller Klüft. Orsaken är enkel: Gardell levererade sin prata briljant, med självironi, tanke och sexighet.

Det gör aldrig fula gubbar.

???

Fotbollförbundets bråk med Örebro SK närmar sig en upplösning. Nu kommunicerar man enbart genom advokater. Åbjörnsson vs Mannheimer/Swartling. Förbundets advokaters skrivelse las ut på nätet av Örebro SK – det är mycket bra. Det är ett 5.4 megabite stort dokument. Tog 15 minuter att ladda ner. Det som sägs hade kunnat sägas på ett frimärke.

Det enda som man med säkerhet kan säga efter att ha läst den är att här talar vi advokatyr, och då vet alla som varit med lite att det 1) Blir dyrt. 2) Tar lång tid. 3) Ingen vinner – förutom advokaterna. Ställningen så här långt är Åbjörnsson 6. Mannheimer/Swartling 1.

Tabelläge: Örebro, 7, Förbundet: Superettan.

???

Anders Svensson säger att han inte får någon motivering av klubben till att han bänkas. Räcker det inte att titta på tabellen?

???

Derek Boateng i Southampton – det låter som det slutgiltiga beviset på att världen är galen.

???

För övrigt anser jag att Örebro bör spela i allsvenskan.

Lasse Anrell