Gott nytt år för Lillhage och Alshammar

SPORTBLADET

Öppnade säsongen med segrar

Fjolåret blev fantastiskt för Josefin Lillhage.

Det nya året började på samma inslagna väg.

Lillhage utklassade stjärnkonkurrenterna på 200 m fritt i världscupsimningen i Stockholm.

– Jag är lite förvånad att jag var så överlägsen, sade Lillhage.

Josefin Lillhage och Therese Alshammar blev svenska vinnare under den första tävlingsdagen i Eriksdalsbadet. För Alshammar är det inget nytt att vinna under press.

För Josefin Lillhage är situationen ny. Hon har jagat och jagat fram till förra året då det stora genombrottet kom och medaljerna trillade in. Den tyngsta var VM-guldet på 200 m fritt i Indianapolis.

Sedan dess är det Lillhage som är jagad.

I finalen hade Lillhage både OS-guldvinnaren Camelia Potec, Rumänien, och inte minst Melanie Marshall, Storbritannien, emot sig. Men brittiskan, som förr verkade omöjlig för Lillhage att nå, var chanslös. Liksom resten av fältet.

Nära rekord

Lillhage tog greppet direkt och vann på 1.55,40 – hela 1,16 före Marshall. Väsbysimmerskan såg länge ut att gå under sitt eget svenska rekord, men missade till slut med 16 hundradelar.

– Det var lite synd att jag inte orkade hålla sista 25 meterna. Men i dag kom tiden i andra hand, det viktigaste var att vinna, tyckte Lillhage.

Allt för att visa konkurrenterna hur vass hon är.

– Jag slog ju Marshall även på EM (i december), så nu har jag två raka segrar mot henne, sade Lillhage och såg nöjd ut.

OS-mästarinnan Potec lyckades bara ta sjunde plats på 1.58,59.

– Hon har inte varit så bra i kort bana. Det är nog Marshall och fransyskan (OS-trean Solene Figues) som är svårast. Och Figues får jag möta i New York, sade hon.

Inte toppad

Lillhage hade inte toppat sig för Stockholmstävlingen utan körde ett hårt styrkepass dagen före tävling. Hon hoppas på snabbare tider under närmaste tiden när hon simmar världscup både i Moskva och New York.

– Visst ska jag kunna kapa mitt rekord, det är bara en fråga om att orka hela distansen så gör jag det, säger hon.

Lillhage har inget emot sin nya roll som jagad. I stället njuter hon och drar nytta av situationen.

– Alla förväntar sig att man ska vinna, men jag tänker inte så mycket på det. Det känns viktigt att fortsätta hålla en hög nivå och det gör att jag tänder till extra. Man vill visa att man kan det. Det får en att pressa sig ännu mer.

Glömde att andas

Therese Alshammar började också den nya säsongen med en seger när hon vann 50 m fritt före landslagskamraten Anna-Karin Kammerling. Alshammar noterade fina 24,29 – sju tiondelar över sitt eget världsrekord – och var 24 hundradelar före Kammerling som slog personligt rekord med fyra hundradelar.

– Jag är nöjd eftersom det var första tävlingen. Man är alltid lite spänd då och speciellt på hemmaplan när alla bekanta är och tittar. Jag andades inget på hela loppet – jag glömde helt enkelt bort det i slutet. Därför kändes det som jag gick i mål avstannande, skrattade Tessan.

Alshammar och Kammerling möts på nytt på onsdagen på 50 m fjäril och Tessan simmar då även 100 m fritt.

Sportbladet-TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning