”Lallargängen är bandyns styrka”

SPORTBLADET

Sportbladets bandynestor Lasse Sandlin chattade med läsarna

Bör bandy bli en OS-gren? Har Knatten Olsson bandyhistoriens hårdaste skott? Är det för många "lallarlag" i högsta serien?

Det vara bara några av frågorna som besvarades när Sportbladets bandynestor Lasse Sandlin svarade på läsarnas frågor inför kvällens elitseriepremiär.

Här är chattet i sin helhet:

Knatten säger: Tjena, Sandlin. Vilken är den bästa bandymatchen du sett genom alla tider?

Lasse Sandlin säger: Ojojoj, Knatten... Många fina bandymatcher har man sett genom åren. Men om jag ska välja en enda så får det bli SM-finalen 1997, då Sandviken slog Västerås med 5–4

Krille' säger: Tjena Lasse!! hur tror du att det kommer gå för vbk (vetlanda) i elitserien?

Lasse Sandlin säger: Vetlanda är väl vinterns överraskning så här långt. En enda förlust i grundserien, hemma mot Villa – men nu blir det värre när man möter norrlagen. I Sportbladet tippar jag idag VBK som sjua med ett enda lag efter sig: Broberg. Som man möter just ikväll...

ziggy säger: Vad anser du anledningen är att VSK är så usla i år?

Lasse Sandlin säger: Enkelt: Fosshaug och Sjamsutov ersätter man inte så lätt. Men det är ju inte så dumt att slippa favorittrycket heller. En helt ny VSK-situation

Dallas säger: Fan, så kul att Broberg klarade en elitseriesplats. Det är nästan så man drömmer sig tillbaka till de gamla goda tiderna med Pelle Hedqvist & Co. Vad tror du om Brobergs chanser i elitserien?

Lasse Sandlin säger: Tipset i dagens tidning: 8) Broberg

Gustavsberg säger: Tror du att Sergej Lomanov Jr någonsin kommer att spela för en svensk klubb? Det är ju snack om att han ska komma hit inför varje säsong.

Lasse Sandlin säger: Nej, faktiskt inte. Han är för dyr. Men snacket kommer vi nog att få höra tio år till

S-märkt säger: Tycker du att det funnits ett bättre mittfält genom tiderna än det Sandviken har den här säsongen? Stefan Andersson, Henrik Hagberg, stefan Söderholm och Pelle Fosshaug är en lysnde kvartett. Det bästa jag har sett i alla fall.

Lasse Sandlin säger: Nu har dom här fyra bara spelat två matcher hittills, så det är väl för tidigt än att sätta slutbetyget. Men det är mycket möjligt att du ar rätt. Själv ska jag kolla in grabbarna ikväll på Jernvallen

rocklunda säger: Hej Lasse! Varför tippas Hammarby alla år som segrare (inte av dig dock), alla vet ju att de inte kan vinna en final...

Lasse Sandlin säger: Klart Hammarby kan vinna en final. Nån gång. Även i vinter är Hammarby det lag som imponerat mest – och nog tror jag att dom i alla fall går till final. Förresten: är det inte sdå i bandy att det viktigaste är att gå till finalen - inte att vinna den..?

Mange säger: Tjena Lasse! Vad tycker du om Fosshaugs uttagning i landslaget och vad anser du om att VSK släppte densamme till SAIK?

Lasse Sandlin säger: Att Pelle Fosshaug ingår bland de 25 VM-kandidaterna är helt rätt. Sen är det nu upp till honom att under den kommande veckan visa att han hör hemma bland de 16 till slut utvalda. Jag tror han klarar det. Skilsmässan från VSK var väl naturlig. Långa och varaktig söndring...

Portföljen säger: Vem är Sveriges hårdaste skytt genom tiderna? Jag rankar Ingemar Aava i Selånger som etta, därefter kommer spelare som Pelle Hedqvist, Patrick Sandell och Daniel Eriksson.

Lasse Sandlin säger: Själv håller jag på Knatten Olsson . Vunnet hårfint före Pelle Hedqvist.

Pierre säger: Vem är världens bäste bandyspelare just nu - och genom tiderna?

Lasse Sandlin säger: De senaste åren: Misja Svesjnikov i kamp med Magnus Muhrén. Genom tiderna: Sergej Lomanov sr i kamp med Jonas Claesson.

Robban säger: Hejsan, jag är ditt största fan, hur många bandymatcher har du sett?

Lasse Sandlin säger: Härligt, Robban! Hur många? Förmodligen alldeles för många. Jag är skadad för livet...

ante säger: Vem tror du blir sveriges nya stjärna inom en tre års period?

Lasse Sandlin säger: Jesper Eriksson, Bajens ÖSK-are

$tefan säger: Hej Lasse, vilka lag tror du åker ur högsta serien respektive går upp?

Lasse Sandlin säger: Västanfors och Katrineholm får svårt. Upp hoppas jag på två "gamlingar": Örebro och Sirius.

Fanset säger: Är det inte läge att skippa allsvenskan nu? Varför måste bandyn vara så konservativ? Jag tycker det är för många lallargäng i allsvenskan. Vad säger du, Lasse?

Lasse Sandlin säger: Lallargängen är bandyns styrka, dvs att bandyn kommer ut på bygden och att man under en del av säsongen kan få se stjärnorna på småorterna. Man snackar just nu om en strypning av antalet lag i högsta serien och en rak serie med de 12 som blir kvar. Har hört att alla elitlagen är för en sån idé – utom Hammarby. Av någon anledning går jag på Hammarbys linje.

Linkan säger: Vad tror du om AIKs och Djurgårdens bandysatsningar, samt GAIS?

Lasse Sandlin säger: Bara bra att storklubbarna åter tagit upp bandyn som i AIK:s och Djurgårns fall. Och att en supporterstark klubb som GAIS vill vara med. För visst behövs det en toppklubb i centrala Göteborg. Det ät faktiskt AIK som håller det allsvenska publikrekordet i bandy med 14987 betalande när man 1959 mötte Örebro Sk på Stockholms Stadion.

kuben säger: Vad tycker du om bandy kyrkan?

Lasse Sandlin säger: Den doftar gott av trä och den blev ju direkt ett lyft för Edsbyn. Utan kyrkan hade det inte blivit något SM-guld i vintras.

Magnus säger: Såg att du tidigare svarade att bandyfinalen 1997 var den bästa matchen som

du sett. Tycke du verkligen att den matchen var bättre än den senaste finalen??

Lasse Sandlin säger: Som sagt: Många fina bandymatcher har man sett genom åren. Men du har rätt i att Byns vändning mot Bajen var något av det häftigaste man varit med om.

Portöljen säger: Hej. Knatten var bra. Men han placerade ju bollen. Han är inte i närheten av Daniel Eriksson. Förresten: När vinner VSK SM-guld igen?

Lasse Sandlin säger: Den får jag passa på. Måste först fråga vår störste expert på det området, Lasse Östling. Men det lär nog dröja några år...

bandyälskare säger: Hej Lasse. Varför tippar du Broberg som sist i elitserien?

Lasse Sandlin säger: För att jag tror att det finns sju lag som är bättre. Men jag vet ju att man i Söderhamn har inställt på att knipa fjärdeplatsen efter de tre andra norrlagen som även jag tippar som Topp Tre

bandyälskare säger: Hallå! Tycker du att bandyn hör hemma i ett OS?

Lasse Sandlin säger: Nej. För få utövande länder

ersken säger: Är det inte bättre att satsa på unga spelare (som D.Liw) i landslaget. Än en 40 årig föredetting som P.Fosshaug?

Lasse Sandlin säger: I årets svenska landslag borde det finnas plats för båda två. Daniel Liw har varit en av vinterns bästa hittills - Fosshaug kanske blir en av de bästa. Åldern betyder inget i bandy

Magnus säger: Vem tycker du är den mest underskattade spelaren???

Lasse Sandlin säger: Finns säkert någon i varje lag: som Stefan Andersson i Sandviken, Stefan Persson i Hammarby, Rolf Hedberg i Vetlanda eller Andreas Hammarbäck i Västerås.

Slumpen säger: Om vi kunde lämna elitserien en snabbis, vem tror du vinner allsvenskan och tror du något av de fyra lagen som placerar sig först har någon chans i åttondelen?

Lasse Sandlin säger: Visst! Chansen finns. Framförallt för Bollnäs som egentligen slarvade bort sin plats i elitserien genom bortaförlusten mot Kalix

Gustavsberg säger: Tror du att Finland har en chans att vinna ett nytt VM-guld i Kazan?

Lasse Sandlin säger: Nej, Finland har haft sitt gyllene år. I Kazan blir Ryssland favorit med ett revanschsuget Sverige som främsta utmanare.

Villait säger: Du har ju tippat Villa som det söderlaget som har störst chans att utmana lagen från norr, men hur många gånger har du egentligen sett Villa i år?

Lasse Sandlin säger: En gång - men det var i bortamatchen mot Vetlanda, smålänningarnas enda förlust, och då imponerade Johan Andersson och hans lagkompisar. Faktiskt rena överkörningen i andra halvlek.

sportbladet.se ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy