”Aldrig sett en mer komplett skidåkare”

Kläbo slog till igen efter osannolik upphämtning

SPORTBLADET

LILLEHAMMER/STOCKHOLM. Hans Christer Holund kräktes och Martin Johnsrud Sundby var uppgivet utpumpade efter en ny uppvisning av Johannes Kläbo.

21-åringen tog ytterligare en världscupseger efter en osannolik upphämtning in på skidstadion i skiathlonloppet över 30 kilometer

– Jag tror aldrig jag har sett en mer komplett skidåkare, säger Holund till Sportbladet.

Halvvägs in i skiathlon-loppet i Lillehammer gick tåget och det var fransmannen Maurice Manificat som körde.

Lyckades skapa lucka

Efter omkring 18 kilometer kilometer tappade Marcus Hellner kontakten med tätklungan. Ett par kilometer senare tvingades även Daniel Rikardsson ge sig. Vid 23,3 kilometer var svenskduon båda över 20 sekunder efter Hans Christer Holund i täten.

In i sista stigningen tog sedan årets stora dominant Johannes Kläbo täten innan såväl Holund som Martin Johnsrud Sundby klev fram för att försöka skapa lucka. Sundby var den som lyckades bäst och veteranen klarade till sist även av att hänga av sensationen Kläbo.

Trodde alla.

Konkurrenten kräktes

Men 21-åringen jagade sedan frenetiskt och var in på upploppet osannolikt nog ikapp Sundby igen. Sedan kunde veteranen bara se på när Kläbo tog ytterligare en världscupseger.

– Vilken avslutning. Det är helt sjukt är det, sa SVT:s expert Mathias Fredriksson.

– Jag hoppades att om vi skulle kunna hålla ett visst avstånd skulle det vara möjligt att ta honom i sista backen. När jag sedan fick en bra sista sväng var det bara ge järnet i 150 meter. När jag sedan fick ryggen kände jag att det här kan gå, säger Kläbo till Sportbladet och berättar om känslan efter tremilen:

– Benen skakar och jag är slut i kroppen. Nu ska det bli skönt att sätta sig i bilen, åka hem och bara sova.

I mål var trean Hans Christer Holund i sin tur så utpumpad att han kräktes i målområdet.

– Det är kanske det hårdaste loppet på hela säsongen, säger Holund och hyllar sin överman:

– Det är bara se själv. Att Kläbo faktiskt klarar av att ta igen det där på de sista meterna är inget annat än imponerande. Jag tror aldrig jag har sett en mer komplett skidåkare, säger Holund.

Marcus Hellner blev bäste svensk på elfte plats med Daniel Rikardsson bakom sig som tolva.

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Så tävlar längdskidåkarna fram tills OS 00:25

Världscupen i längdskidor sänds i SVT.