Flinck: Hon är mitt val i VM

”Handbollens Patti Smith” är nummer ett

Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

STUTTGART. Den ena har varit förbundskaptenens favorit.

Den andra är hetaste svenskan i handbolls-Europa.

Men det är den tredje vänsternian som är mitt val.

Jamina Roberts gjorde sitt första mästerskap när handbollsdamerna tog sin första, historiska medalj – EM-silvret 2010.

Sedan dess har hon varit med i vartenda mästerskap Sverige spelat, totalt åtta OS, VM och EM. Hon har varit, eller åtminstone betraktats som, joker varenda gång.

I sju av dem, de sju första, hade hon Linnea Torstenson före sig på vänsterniopositionen. Inte sällan har också Jenny Alm gått före.

I det åttonde, hemma-EM i fjol, var Torstenson petad och platsen låg öppen. Henrik Signell tog med tre vänsternior: Roberts, Alm och Johanna Westberg.

Vek ner sig

Han satsade hårt på Alm i början av turneringen men hon verkade inte kunna bära ansvaret utan vek ner sig.

Westberg och Roberts fick efterhand mer speltid och ansvar och gjorde det bra. Men samtidigt spelade Sverige bort sig från en semifinalplats i sitt eget EM.

När VM-truppen i dag tog mark i Tyskland inför premiären mot Polen på lördag är det med samma trio vänsternior som i EM i fjol.

Signell har återigen trott mycket på Alm under hösten och försökt få i gång henne under uppladdningen genom att låta henne starta båda landskamperna mot Danmark.

Men i landslaget verkar inte Alm kunna axla ansvaret och blir en blek kopia av sig själv i klubblaget.

De har gjort flest landskamper i handbollslandslaget damer 00:40

I Johanna Westberg har Signell Sveriges kanske hetaste spelare i damhandbolls-Europa.

Efter att vunnit världens bästa liga med sitt Nykøbing i våras har den långa storskytten öst in mål i höst. Hon ligger femma i hela Champions Leagues skytteliga och i den danska ligan är hon den överlägset bästa svenska målskytten.

Växer av förtroendet?

Men ändå tycker jag att det är Jamina Roberts som ska vara Signells förstaval.

Hon är värd att få gå in som nummer ett i ett mästerskap, inte för lång och trogen tjänst utan för att hon visat fin form under uppladdningen och helt enkelt är det bästa alternativet där just nu. Det skulle vara intressant att se om hon dessutom växer av förtroendet.

Jag säger inte att Roberts tvunget skulle ha varit nummer ett i något tidigare mästerskap givet de förutsättningar man gick in med då. Men jag tror att hennes irrationella spelstil legat henne i fatet i det här sammanhanget och gjort att fyra olika förbundskaptener sett henne som en joker.

Och på vänsternio ska man ju, om man bara har tillgång till någon, spela med en storskytt som kan bomba från distans. Det är kutym i handbollsvärlden.

Bara halva Jamina

Den svenska VM-truppen har det, dubbelt upp till och med i Alm och Westberg. Men de kan lika gärna få komma in från bänken och skjuta sönder motståndarna om Roberts kör fast.

Känslan nu är att Alm skulle må bra av det och att man skulle få ut mer av henne då.

Westberg är mer kartlagd nu av motståndarna och är ett svagare kort i försvaret än sina ”konkurrenter”.

Roberts har, å sin sida, blivit bättre på att värdera sina lägen; blivit stabilare.

Och sedan operationen i somras är hennes knä bättre än på tre år. När jag satt ner med henne i Trollhättan i förra veckan berättade Roberts att hon i perioder inte ens kunnat, eller vågat, stega inåt i banan på grund av smärtorna och rädslan att något mer ska gå sönder. Och vilka begräsningar det medfört för en spelare med Roberts fantastiska stegisättningar kan vi knappt föreställa oss. Då försvinner ju halva Jamina Roberts.

Nu kan hon stega både inåt och utåt, och säkert i ytterligare någon riktning eller dimension som bara hon själv hittar.

”Fri som en fågel”

Per Johansson, hennes första förbundskapten, jämförde, i ett individuellt samtal med Roberts, henne en gång med fågeln i ”Fri som en fågel”, sången från Rasmus på luffen. När han hade fått in den träffsäkra algorin fortsatte Johansson att jämföra Roberts med sin husgudinna Patti Smith.

– Vem, svarade Roberts kort.

Men jag tror nog, utan att han lyssnat särskilt mycket på Patti Smith, att jag förstår vad Johansson menade.

Lille Lagergren kunde

Och kan herrarna spela ett helt, framgångsrikt VM med lille Albin Lagergren på högernio så kan damerna ha Jamina Roberts som förstaval som vänsternia.

Till detta kan vi lägga att Roberts har en nyckelroll som spets i det nya 5-1-försvar som nu, för första gången, är ett riktigt gångbart alternativ till Sveriges klassiska 6-0-försvar.

Sedan, och utan att skjuta motivet för hela denna tyckare i sank, är det handboll vi snackar om, inte fotboll. Vilka som startar en match i handboll är inte lika viktigt som i fotboll. Det är bara att byta om det inte fungerar.

Men att ge någon förtroendet som uttalat förstaval när man går in i ett stort mästerskap är viktigt, framför allt när det står och väger så här.

I övrigt ser min förstasexa ut så som följer.

Målvakt: Johanna Bundsen.

Vänstersex: Loui Sand (om hon blir frisk, annars Olivia Mellegård).

Vänsternio: Jamina Roberts.

Mittnio: Isabelle Gulldén.

Högernio: Nathalie Hagman.

Högersex: Emma Fernis.

Mittsex: Anna Lagerquist.

Och så ska Sabina Jacobsen bytas in i försvaret.

Inga konstigheter. Givna namn.

avJohan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM