Vann omdiskuterat VM-silver efter könskorrigering

avErik Karlsson

SPORTBLADET

I 35 år lystrade han till Gavin Hubbard.

Nu heter hon Laurel Hubbard, 39 år, och en mycket omdiskuterad silvermedaljör i damernas tyngsta klass på tyngdlyftnings-VM.

– Det här kommer verkligen skada vår sport i längden, säger Tim Swords, som tränade vinnaren Sarah Robles, till stuff.co.nz.

VM i tyngdlyftning har precis avslutats i Anaheim, Kalifornien.

En av tävlingarnas sista klasser tillhörde de mest omdiskuterade, nämligen damernas tungvikt. Där tog Nya Zeelands Laurel Hubbard, 39, landets första internationella mästerskapsmedalj i tyngdlyftning.

Men det är varken det eller det faktum att hon uppnått en i sammanhangen aktningsvärd ålder som gjort insatsen mycket omdiskuterad.

”Vägrade kommentera”

Det är att Laurel Hubbard i 35 år av sitt liv hette Gavin Hubbard och var man. Men efter ett könskorrigering och efterföljande behandlingar för att få ner testosteronnivåerna har Hubbard sedan i år tillåtits att tävla även som kvinna.

Redan inför VM har det dock varit mycket diskussioner om 39-åringen inte vunnit för mycket på att under så många år kunna bygga upp sin kropp med naturligt höga testosteronnivåer. Att det var ett känsligt ämne visades inte minst av att Hubbard inte talade med någon reporter efter framgången.

”Hon medverkade inte på presskonferensen utan gick direkt på dopningskontroll och vägrade sedan återvända för intervjuer”, skriver nya zeeländska Stuff.co.nz.

– Hon höll sig säkert borta för att hon skämdes, säger Tim Sword som coachade segraren Sarah Robles från USA.

”Alla är vänliga”

Han trycker på att det inte var dålig stämning bland lyftarna men tror att könskorrigeringarna kan skapa en spricka och trovärdighetsproblem för sporten.

– Jag tror ingen är imponerad över situationen vi är i nu. När Sarah vann rycket kom flera andra coacher fram och gratulerade oss för de inte vill att hon skulle vinna, säger Sword.

Även Mohamed Hosnyatha som tränar trean Egyptens Shaimaa Khalaf är kritisk – men betonar att det är inte riktat mot Laurel Hubbard som person.

– Alla är vänliga med henne under tävlingarna. Men det är inte rättvist och vi har frågat IWF hur det kommer sig att hon får tävla efter bara ett år med normala testostenonnivåer.

Hubbard har dock stöttning utanför tyngdlyftningsvärlden. Människorättsorganisationen, HRCNZ, menar att det handlar om en mänslig rättighet.

– Hon är en otrolig idrottare som har mött IOK:s regler som avser testosteronnivåer. Att ha rätt att delta i fysiska tävlingar är en mänsklig rättighet. Kvinnor som bytt kön utgör inte ett orättvist motstånd om man uppfyller testosteronkraven, säger Taine Polkinghorne.

ARTIKELN HANDLAR OM