Svensk kross mot Argentina

Foto: TT
Sverige besegrade Argentina och nu väntar gruppfinal.

avJohan Flinck

SPORTBLADET

Nu väntar ett av världens bästa landslag genom tiderna

BIETIGHEIM-BISSINGEN. Sverige körde över Argentina med 38–24.

Nu väntar Norge i gruppfinalen.

Detta Norge som är ett av världens tre bästa landslag genom alla tider och på väg att bli det allra bästa.

Sverige, med något av en andrauppställning från start, fick en dröminledning mot gruppjumbon Argentina när man tog ledningen med 5–0. Till och med försvarsgeneralen Sabina Jacobsen var över mittlinjen och tryckte dit 7–1.

Men sedan släppte Sverige lite oförklarligt in sydamerikanskorna i matchen och det stod 10–8 efter en kvart innan blågult ryckte på nytt och hade 17–13 i paus.

Gulldén vilades

I början av andra halvlek avgjorde svenskorna matchen när man gick loss till 23–15 efter 38 minuter. ”Drabbningen” slutade 38–24 (17–13).

Resten av matchen, i vilken Henrik Signell snurrade runt på många spelare men där Isabelle Gulldén bara var inne och slog några straffar och Filippa Idéhn stod i 60 minuter, blev mer eller mindre en formalitet.

Nu väntar dominanterna Norge, som tillhört världstoppen i över 20 år, i en gruppfinal (förutsatt att norskorna besegrar Tjeckien i kvällens sena match).

Tre guld på fyra mästerskap

Hur bra är det här norska landslaget?

Sportbladet har tillsammans med experten Claes Hellgren rankat världens tio bästa damlandslag genom tiderna och där placerar sig den här norska generationen, som tog över definitivt 2014 (även om veteraner som Katrine Lunde och Heid Løke fortfarande är nyckelspelare), på tredje plats.

Laget har hunnit spela fyra mästerskap och tagit guld i tre.

Tippas bli bäst genom tiderna

Experterna tror att den här norska generationen med tiden och med sin supersnabba handboll kommer att överträffa sin föregångare i det norska landslaget, som dominerade 2004-12 och toppar vår lista.

– Ja, snabbhet kan vara vapnet igen, som när Sydkorea tog över i världstoppen i slutet av 1980-talet. Man har också en överlägsen stötteapparat som hjälper till att driva på utvecklingen, säger Hellgren.

– De har de alla förutsättningar för att göra det minst lika bra som den förra generationen. Jag kan inte se att det tar slut på många år för flera av de här spelarna har många år kvar och återväxten är mycket bra, säger Jostein Overvik, handbollsexpert på Verdens Gang och som följt det norska landslaget i över 30 år.

Imponerat stort från start

Till på köpet har det norska laget, som har en förmåga att alltid bli bättre och bättre ju längre turneringen lider, imponerat stort redan från start i VM.

– I VM 2011 spelade den förra generationen nog som allra bäst men de här laget presterar just nu i klass med det, säger Overvik.

I EM i Sverige i fjol tog Norge guld efter att gått obesegrade genom hela turneringen, vilket trots allt inte tillhört vanligheterna.

– Man är helt klart bättre nu än då, säger Overvik.

Spelmotorn Stine Bredal Oftedal, som var med redan vid EM-guldet 2010:

– Helt ärligt kan jag inte minnas när det kändes så här bra. Vi har fått en mycket bra start.