Racingpanelen: ”De är favoriter i premiären”

Sportbladets Anna Andersson och Viasats Janne Blomqvist inför heta motorpremiärerna

avAnna Andersson, Janne Blomqvist

SPORTBLADET

Premiär av Indy Car med två svenska debutanter. Hur bedömer du Marcus Ericssons och Felix Rosenqvists insatser?

Anna Andersson, Sportbladet:

Marcus Ericsson har haft problem att få till bra kvalvarv under hela sin karriär, så även den här premiären. Han körde upp sig i loppet, men eftersom han bröt  är det svårt att bedöma. Nya tag om två veckor.
Felix Rosenqvist? Succé kan vi kalla det. Han ledde sin debut i 31 varv, ändå var han inte nöjd. Så talar en sann idrottsman.

Janne Blomqvist, kommentator Viasat Motor:

Jag tycker båda svenskarna stod för starka insatser, där Felix Rosenqvists fjärdeplats i mål ändå är det som sticker ut. Felix gjorde en bra helg rakt igenom, och hade dessutom den lilla extra tur i kvalet som gav honom förutsättningar att på allvar slåss om segern i söndags. Nu blev det lite snöpligt en fjärdeplats i mål efter att taktiken med depåstopp inte fungerat perfekt. Felix var tydligt besviken efter målgång vilket visar på en bra vinnarskalle, men ska ta med sig det starka varvet i Q3 under kvalet, sin start och omkörningen på Will Power i början av racet.

Marcus Ericssons helg var lite mer upp och ner med bra fart på träning, ett misslyckat kval följt av väldigt stark körning i racet där han långa stunder var snabbast på banan. Nu fick Ericsson tyvärr bryta med överhettad motor, men får ändå var nöjd med debuten. Utan den sten som slog hål på kylaren hade vi troligen haft båda svenskarna topp 10 i mål vilket är ett väldigt starkt betyg för deras insats.

Formel 1 premiär i helgen, vilken duell ser du mest fram emot?

Anna Andersson, Sportbladet:

Charles Leclerc mot Sebastian Vettel. Den har jag väntat på sedan Leclerc skrev på för Ferrari i höstas.

Janne Blomqvist, kommentator Viasat Motor:

Självklart är det kampen om segern på söndag som jag ser mest fram mot, och det är ofrånkomligt att man främst tänker på duellen mellan Ferraris Sebastian Vettel och Mercedes Lewis Hamilton. Tillsammans har de nio VM-titlar och är just nu de två bästa förarna på gridden, och rimligen står det mellan någon av dem om segern på söndag. Sebastian Vettel är revanschsugen efter en mindre lyckad säsong 2018 medan Lewis Hamilton ska försöka behålla momentet efter den fina avslutningen förra året. Jag tror det kan bli riktigt spännande om vem som drar det längsta strået här i Melbourne.  

Sett till försäsongstesterna vilket team är du mest spänd på och varför?

Anna Andersson, Sportbladet:

Kampen i toppen i all ära, men en annan intressant fråga är vad som händer med B-teamen? Haas köper upp till 70 procent av bilen av Ferrari, även Alfa Romeo har hjälp av Ferrari och nu har Toro Rosso gått samma väg och är till 70 procent en Red Bull. Vad betyder det för mittfältet och hur nära är de toppen 2019? Det finns bara ett team som sladdar, Williams.

Janne Blomqvist, kommentator Viasat Motor:

Det måste bli Alfa Romeo Racing. Omdöpta Sauber har verkligen fått en riktig nytändning och årets bil såg under försäsongen väldigt bra ut, så bra att många utnämnt dem till det fjärde snabbaste teamet bakom de tre stora drakarna. Jag är benägen att hålla med, främst baserat på hur det såg ut den första testveckan då det också var idel leenden i teamet över hur allt fungerade. Andra veckan av tester såg lite tyngre ut, men jag tror faktiskt att man har en väldigt bra bil i år och med Kimi Räikkönen i teamet tillsammans med unge Antonio Giovinazzi så blir jag inte alls förvånad om man på allvar kör om att bli ”bäst av resten” 2019.


Så sänds racingen i helgen

Fredag 15 mars:

05.55 Viasat Motor/Viaplay: Melbournes GP – Träning 2

03.55 (natt till lördag), Viasat Motor/Viaplay: Melbournes GP – Träning 3

Lördag 16 mars:

06.30, Viasat Motor/Viaplay: Melbournes GP – Kval

Söndag 17 mars:

05.15 (söndag morgon), Viasat Motor/Viaplay: Melbournes GP – Race 

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1