Deras träning är hårdare än någonsin tidigare

Publicerad 2011-06-25

Så ska Jönsson och Haag knäcka Northug och Björgen

Målet är att knäcka Petter Northug på upploppet eller ta en topplacering i Tour de Ski. Men då krävs en ökad insats.

Anna Haag och Emil Jönsson har aldrig tränat hårdare än den här sommaren.

– Tränaren skiter i att det är midsommar, säger Anna Haag.

Sill och nubbe i går, huvudvärk och vila i dag och sedan blicka mot semestern. Låter det bekant?

Förmodligen mer nära till hands än en stenhård löptävling (som för Anna Haag) eller 1,5 timmar på rullskidor (för Emil Jönsson) på midsommarafton för att sedan ladda om för två nya tuffa pass på midsommardagen. Anna Haag och Emil Jönsson är inne i sitt livs tuffaste träningsperiod. Vi pratar med längdstjärnorna om den stenhårda träningen men också om Petter Northug, en utskälld VM-satsning och OS i betal-tv.

Hur mår era kroppar just nu?

– Våra kroppar är nog ganska möra, vi har tränat hårt sedan 1 maj, säger Anna och får, som i resten av det här samtalet, nästa mening snabbt ifylld av sin sambo:

– Vi är inne i en kritisk period just nu, i maj är vi ganska utvilade men nu börjar man bli sliten i kroppen och lite öm. Nu är man inne i den fasen där man kör riktigt tungt.

Hur hårt tränar ni nu?

– Den här månaden tränar jag mer än jag någonsin gjort. Nu är det uppe och peakar och sedan fortsätter det i princip så här hela vägen fram till tävlingarna i höst, berättar Anna.

Säsong för att tänja gränserna

Det är ingen slump att träningsdosen ökar med några ytterligare timmar just i år. Säsongen 2011/12 saknar mästerskap och är som gjord för att experimentera och tänja på gränserna.

– Skitkul år, nu får man fokusera på varje helg, säger Emil och får medhåll.

– En spännande säsong, den är så pass annorlunda mot de tre tidigare.

Den ständiga optimismen har som ni märker inte förändrats inför årets skidsäsong för Sveriges snabbaste längdskidåkarpar. Eller som de själva beskriver sin optimism: ”vi är såna idioter”.

Däremot skiljer sig känslan de båda tar med sig i från fjolårets säsong åt desto mer.

– En enormt härlig vinter. Jag försvarade sprintvärldscupen och sen fick jag ta en individuell VM-medalj också. Skönt att spräcka den bubblan, säger Emil medan Anna inte riktigt kommit över sin missade formtopp.

–Efter säsongen var jag ganska besviken. Det var lite stolpe ut, kring sexa sjua hela tiden. Men med lite distans så fick jag ändå ta ett VM-silver i stafett och min första världscupseger. Jag kan känna att den här säsongen var mer lärorik än 2010, då var allt bara ett flow. Nu vet man att man kan aldrig slappna av.

När vi börjar prata om mål med den mästerskapslösa säsongen är det inga överraskningar. Anna vill kliva upp på pallen med jämnare mellanrum och plocka en topp fem-placering i Tour de Ski. För Emil handlar det om att än en gång vara världens bästa sprinter. Men han har också en annan målbild – knäcka Petter Northug.

Gillar inte OS i betal-tv

– Jag har en dröm om att kunna komma in samtidigt som Petter på upploppet i en masstart och kunna utmana honom.

Tröttnar ni inte på den här Petter-fokuseringen?

– Nej, han har varit skitbra för skidsporten. Just att han har blivit ett sådant fenomen är en härlig sporre.

Hysterin kring Petter Northug kulminerade i på hemma-VM i Holmenkollen. Om knappt fyra år är det dags för VM i Falun. Mästerskapet har fått en hel del kritik i medierna för att budgeten är alldeles för liten men Emil tror att Sverige kommer kunna utmana norrmänen där med.

– Jag är säker på att det kommer bli en succé, oavsett hur många miljoner man bygger om skidstadion för. Det kommer bli bättre än Oslo.

Innan dess kommer det ett OS. Ett mästerskap som ska sändas i betal-tv, vad tycker ni om det?

– Det är inte bra. Vi behöver allt intresse vi bara kan, säger Anna.

– Det är inte bra. Jag tror de som är intresserade kommer kolla på betal-tv, men den stora massan som gör det bara för att det är kul och för att det är OS köper inte kanalerna bara därför. Och vi behöver bredden, med mindre idrottande i tv så kommer ungdomsidrottandet sjunka, säger en bekymrad Emil.

Men innan det är dags att tänka på OS, hemma-VM eller för den delen Petter Northug ska det läggas mängder med träningstimmar i ryggsäcken. Midsommaraftonens löptävling över 15 kilometer visar redan nu att den hårda träningen gett resultat.

– Mycket bättre än vad jag förväntat mig. Jag sprang två minuter fortare än min rekordtid från förra året, hälsar Anna Haag innan det bär av mot midsommarfirandet i Orsa.

ANNAS TRÄNINGSVEKA

Måndag Fm: rullskidor skejt intervall max 6*4 min, totalt 2 timmar. Em: Löpning 2 timmar 15 min distans obanat.

Tisdag Fm: Löpning 2:30 distans + spänst. Em: Rullskidor skate 1:45.

Onsdag Styrka på morgonen. Fm: Intervall löp 45 minuter i ett svep. Totalt 1:45. Em: Cykel 1:30.

Torsdag Vila!

Fredag Fm: Löptävling Orsakajt’n 15 km på 56 min. Totalt 2 timmar träning. Midsommarmiddag med familjen!

Lördag Crosspass. 3 timmar löp + 2 timmar rullskidor, klassiskt. Passet totalt 5 timmar. Em: vila med massage och lätt jogg.

Söndag Fm: Löp 3 timmar distans med impulser. Em: Cykel 2 timmar återhämtningspass.

TOTALT: 23,5 TIMMAR

Följ ämnen i artikeln