Block klart hetast i kylan

SPORTBLADET

Youtubefenomenet är rallyts populäraste debutant: Skitkul

Foto: Ken Block såg fram emot att få köra på snö.

KARLSTAD. Han är Youtubefenomen, mångmiljonär och stuntförare.

Ken Block, 43, är utan tvekan Svenska rallyts hetaste debutant.

– Det här är den tuffaste tävlingen under hela säsongen, säger Block.

Med sin slappa skateboard-look, strassprydda bling bling-ring och guldtand sticker han ut från sina rally-konkurrenter.

Ken Block har haft en karriär som både skate- och snowboardåkare. Han har även designat skor och är en profil inom omåttligt populära X-games i USA.

Men Block är inte bara en frisk fläkt i rallycirkusen – utan också ett stjärna på sajten Youtube.

Har miljoner tittare

För fyra år sedan började amerikanen testa sig fram i extremsporten Gymkhana – en japansk motorgren där förarna sladdar sig igenom en hinderbana.

Fem månader senare laddade han upp klippet Gymkhana 3 på Youtube. Och det blev en världssuccé direkt. Nu har den hajpade videon, där Block gör makalösa tricks med en bil, setts av över 26 miljoner tittare – en svindlande hög siffra.

– Det är fantastiskt kul att det är så många som gillar det vi gör. Det hade jag inte trott på förhand. Jag började med Gymkhana bara för att det var roligt. Då, 2007, fanns det en del Gymkhana-events i Kalifornien. Vi byggde en bil, fick den klar och då slutade de arrangera tävlingarna. Så min första video på Youtube skapades för att vi hade filmat träningarna, säger Block.

Debut på snö

Amerikanen presenterade sig i WRC-klassen förra året. Hans bästa placering i fjol blev en ljummen niondeplats. Nu ska han debutera i ett snörally på svensk mark. Och även om Block har erfarenhet från underlaget från sin tid som snowboardåkare är han försiktig med att sätta press på sig själv.

”En ny erfarenhet”

– Jag tror att jag kommer få kämpa en del. Det är en ny erfarenhet att köra på snö även om jag är bekant med det underlaget, säger han och fortsätter:

– Jag ska göra det bästa jag kan. Men det här är min tuffaste tävling under hela säsongen men det ska verkligen bli skitkul.

Efter fredagens sträckor ligger Ken Block på en 18:e plats inför lördagen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally