Du är så välkommen – kära mästerskapssommar

SPORTBLADET

Ett inkast från en vänsterback blev symbolen för det svenska 1-4-fiaskot i Amsterdam.

Ett år senare är det ett inkast från en högerback som tar Sverige till EM.

Mikael Lustig kastade snabbt, Johan Elmander bröt sig loss, Ola Toivonen skickade upp bollen i krysset och Sverige flög med hela vägen till Polen/Ukraina.

Du är så välkommen, kära mästerskapssommar.

Till sist träffade förbundskapten Erik Hamrén hundra procent rätt i både taktik och laguttagning. Sverige gjorde sin bästa kvalmatch när det behövdes som mest. Elvan kröp hem till mittlinjen, lagets hölls kompakt och framåt litade Sverige till att utnyttja de chanser som eventuellt dök upp. För chanser får man alltid, även mot världens näst bästa landslag.

Kim Källström kom perfekt in i matchen, spelade klokt, lugnt och toppade insatsen med en frispark som gamle Lyon-kompisen Juninho måste blivit stolt över att se.

Strålande försvarsspel

Målet kom efter en knapp kvart och fick till följd att Holland ökade takten och straffade Sverige på det sätt man kan straffa ett lag som spelar med extrema överflyttningar: genom att växla kant. Robin van Persie crossade från höger, Erik Pieters inlägg från vänster landade på Klaas Jan Huntelaar som fick nicka ostört när Martin Olsson halkade. Då var drygt 20 minuter spelade och resten av halvleken lunkade på med stort holländskt bollinnehav, strålande svenskt försvarsspel och en jättemiss av Ola Toivonen.

Det var en halvlek som lovade något stort – om Sverige bara skulle orka.

I andra halvlek small det tidigt:

1-2 av Dirk Kuijt på retur efter Andreas Isaksson-räddning, denne Kuijt som ständigt gör mål på returer.

Replik direkt på straff av Sebastian Larsson, iskallt nedvinklad Michel Vorms högra hörn.

Och sedan 3-2-målet som lär vevas den närmaste framtiden, ett klassiskt svenskt kvalmål. Isaksson får tag i bollen, kastar ut till Olof Mellberg. Ola Toivonen tar löpningen till höger, vinner inkast. Lustig snabbt framme, Elmander ser ytan och får kastet, Joris Matthijsens holländska backlinje är inte vakna. En Kurre Hamrin-räd av Elmander, snett inåt bakåt, touch på en holländare, framför fötterna på Toivonen.

Mål.

Vrål.

Skål.

Många värda hyllas

Sista halvtimmen ett konstant tryck från Holland, Isaksson briljerade med en benparad på nick från Huntelaar, det var nära några gånger till men det viktiga: Sverige kom aldrig i panik utan fortsatte att följa planen.

Många värda att hyllas en kväll som denna så klart, jag lyfter fram Johan Elmander: han fixade frisparken som Kim hängde in, han ordnade straffen som Larsson satte, han bäddade för Toivonens avgörande. Elmander var så bra att inte ens Zlatan Ibrahimovic saknades.