Wennerholm: Han är hockey-Sveriges mest sevärda spelare just nu

SPORTBLADET

VÄSTERÅS. Örebro är nya serieledare i allsvenskan efter 4–3 i seriefinalen mot Västerås.

Anledningen är enkel.

Power play och en viss Conny Strömberg.

Två chanser i numerärt överläge gav maximala två mål.

Västerås fick sju chanser och gjorde ett. Det avgjorde seriefinalen, även om Västerås hade mer puck och skapade fler chanser.

Men det är Örebro som är allsvenskans hetaste lag just nu. Tydligen behövdes stjärnsmällen hemma mot Troja (2–6) för att örebroarna skulle vakna. Sedan dess har det blivit fem raka segrar och lagets power play har börjat fungera igen.

Spel i numerärt överläge är lika viktigt som målvaktsspelet i dagens hockey, där det inte blir många chanser i fem mot fem och där det gäller att utnyttja tillfälliga övertag maximalt.

Det har räddat favorittippade Malmö i inledningen av serien. Tjugo av lagets 47 mål har kommit i power play och anledningen där stavas Linus Klasen. En playmaker som håller världsklass när det blir lite extra utrymme på isen.

Precis som Conny Strömberg i Örebro.

Jag överdriver inte när jag kallar dem hockey-Sveriges mest sevärda spelare just nu. I specialgrenen power play.

Och jag kan inte låta bli att undra hur Modos statistik sett ut om hemmasonen Conny Strömberg varit en av de spelare Markus Näslund värvat i somras.

Modo har elitseriens i särklass sämsta effektivitetsprocent i numerärt överläge – genomusla 7,18 – och har bara gjort tre mål med en man mer på banan. Ja, i några fall två man mer.

Mer vältränad än någonsin

Conny må vara svår att hantera som människa ibland, men han har skärpt till sig efter fylleskandalerna i fjol och är förmodligen mer vältränad än han någonsin varit i sin karriär.

Hade Modo kallat hade han tömt lägenheten i Örebro på någon timme, satt sig i bilen och sträckkört hem till Ö-vik. Nu skiljer det två placeringar mellan Örebro och Modo i det svenska seriesystemet. Örebro toppar allsvenskan och Modo är näst sist i elitserien.

Storsatsande Örebro som de ofta kallas.

Men när jag pratade med lagets största mecenat Mikael Fahlander efter matchen i går berättade han att klubbens omsättning är 21 miljoner kronor den här säsongen.

Det är ungefär vad Hugo Stenbeck ensam lassar in i Malmö. Och sju miljoner mindre än vad vart och ett av de tolv elitserielagen får bara i tv- och centrala sponsorpengar från Hockeyligan varje säsong.

Jag har ingen möjlighet att kolla om Fahlanders uppgifter stämmer, men jag har heller ingen anledning att betvivla honom.

Det förvandlar Örebro till ett riktigt lågbudgetlag i sammanhanget. Det gör serieledningen ännu mer imponerande.

Leksand är undantaget som bekräftar regeln när det gäller spel i numerärt överläge.

Plockat in power play-specialist

Dalkarlarna har vunnit sju raka matcher nu, men i de senaste fem har de inte gjort ett enda power play-mål. De är också överlägset sämst i hela allsvenskan i den spelformen.

Nu har sportchefen Tommy Salo kallat in gamle power play-specialisten Mikael Karlberg som extratränare för att gnugga spel fem mot fyra. En liten snyting – igen – åt huvudcoachen Christer Olsson.

Men det hjälpte inte i går och då stannade det också vid 1–0 hemma mot Sundsvall.

Samtidigt är det en dold resurs.

Hur bra ska inte Leksand bli när även spelet i power play börjar att fungera?

ARTIKELN HANDLAR OM