Wegerup:Han är serie A:s överlägset bästa spelare

SPORTBLADET

Trumpetfanfar.

Ridån går upp.

Först ut på scenen i höstens italienska startelva är ...

... Zlatan Ibrahimovic.

Nej, det är inte bara jag som tycker det.

Det är de italienska experterna.

Spegel, spegel på väggen där. Säg mig vilka som bäst i serie A är. Inte det lättaste.

Att ta ut höstens italienska förstaelva är som att tvingas välja mellan årgångsvin och champagne, rosor och choklad, kyssar eller smek.

Överflödets förbannelse drabbar som bekant alla som ska göra den här typen av uttagningar. I en liga av serie A:s klass kan man ju lätt ta ut flera fantastiskt fina elvor på fem minuter.

I själva verket är dock förstås denna förbannelse en välsignelse; allt överflöd av högklassiga spelare borgar för en liga av hög kvalitet, en serie som fått ny, triumfbaserad glöd i och med Inters Champions League-vinst och Zlatans återkomst.

”En spelare som Ibrahimovic gör en liga fattigare när han lämnar den och rikare när han kommer till den”.

Så sa Milans vice president Adirano Galliani till mig i november.

Har förändrat Milan

När jag själv ska välja höstens bäste spelare i serie A blir valet också just Zlatan, för det han tillfört inte bara Milan utan hela den italienska ligan i form av kompetens men också i lyskraft och självförtroende.

Av samma skäl säger också Alessandra Bocci, reporter och Milan-chef på Italiens största sporttidning Gazzetta dello Sport, att Zlatan varit bäst i höst:

”Det sätt han förändrat Milan på gör att jag måste säga hans namn som den bäste”.

Just för att vi svenska journalister ofta anklagas för att överdriva ”Ibras” betydelse pratade jag, innan jag skrev den här krönikan, med fem reportrar/krönikörer på Gazzettan. Utöver Milan-Bocci var det stjärnkrönikören Luigi Garlando och förre Juventus-chefen Luca Curino, som följde Zlatan under dennes tid i Juve.

Det var också Andrea Elefante, ledande Inter-reporter som punktbevakade ”Ibra” under de tre svartblå åren, samt Stefano Cieri, Lazio-chef på Rom-redaktionen och den som följt ett av ligans andra hetaste lag under hösten.

Samtliga tycker att Zlatan, tillsammans med Cavani, varit bäst under hösten.

Bara Inters Elefante håller på Eto’o.

Imponerat på alla

Detta sagt för att visa att det inte är vi blågula på plats i Italien som ser Zlatan genom förstoringsglas.

Han har tvärtom imponerat på alla, tystat sin kritiker under den halva säsong han nu gjort i Milan.

Ifrågasatt och revanschlysten kom han dit.

Nu har han, med tretton mål och åtta assist samt vägledande spel, visat sig ovärderlig för Milan.

Därför, och för att han lyckats bli hela Italiens mest omskrivne och omtalade just nu, hamnar han överst på min lista och först in i min startelva.

På min avbytarbänk? Där är det härligt trångt av spelare som Hamsik och Abbiati liksom Storari. Lichsteiner vill också in och på bänken, nära, nära spel från start, finns även Sanchez, Biava, Ranocchia, Eto’o och Gattuso. Med flera, med mera.

Däremot är nog de flesta överens om att Amauri varit en besvikelse. Liksom det faktum att det som en gång var en så vacker saga, den om Ronaldinho, nu är nära slutet.

En som får ett betydligt mer värdigt av slut, och haft en lång, vacker karriär, är Alessandro Del Piero. Men nu borde han, som Pavel Nedved redan gjort, tänka på att hitta en annan roll i Juve.

Får sällskap av Cassano på topp

Materazzi, en helt annan typ än eleganten Del Piero, har också, på sitt stormiga vis, berikat ligan, men nu börjar det bli tid att säga ”addio”, adjö.

I januari nystartar serie A och då får vi se en hel del nykomponerade rätter när det italienska bordet åter dukar upp sig. Bara en sådan sak som att få ta del av duon Zlatan–Cassano gör ju att man önskar att julhelgerna går fort.

Snart tar de italienska planerna emot oss igen, med öppna, gröna famnar. En hel vår med serie A – vad mer kan man begära?

ARTIKELN HANDLAR OM