”Racingen hjälper mig”

SPORTBLADET

Förlamad från bröstet –
i går vann Watt STCC-heat

Foto: ’Trodde det aldrig’ För tolv år sedan blev Jason Watt förlamad. I går vann han ett STCC-lopp.

1999 var Jason Watt med om en olycka och blev rullstolsburen.

Motorkarriären var över – trodde alla.

Men tolv år senare vinner han ett STCC-lopp – och hoppas nästa säsong få representera ett svenskt team.

– Det vore en dröm att få köra alla STCC-lopp, säger Watt till Sportbladet.

Att Jason Watt överhuvudtaget kan hålla på med det han älskar mest är ingen självklarhet – långt ifrån.

För tolv år sedan kraschade Watt med sin motorcykel. Han blev förlamad från bröstet och neråt och blev rullstolsburen.

– Jag trodde aldrig jag skulle sitta i en racingbil igen. Men sen pratade jag med en kille som trodde han skulle kunna fixa det och sex månader senare satt jag i en racingbil igen, säger Watt.

”Ger mig distans”

Nu är sporten en viktig del i Watts liv.

– Framför allt tillåter det mig att vara på samma nivå som andra människor

i sporten. När jag är i bilen, om jag ligger på en femteplats åker jag inte runt och tänker ”åh, vad lycklig jag är över att kunna köra bil som alla andra”, jag vill vinna lika mycket som alla andra.

– Racingen hjälper mig i mitt normala liv. Det är inte ett sätt att fly från mitt handikapp, men det ger mig distans för att bearbeta de problem man har i vanliga livet. Å andra sidan har det varit så här i elva år nu, jag har tre barn och älskar livet lika mycket som alla andra.

”Vore min dröm”

Han använder sig av en specialtillverkad bil som styrs helt och hållet med händerna, en lösning han bedömer vara 95 procent så bra som om han hade kunnat använda fötterna.

I går tog han alltså hem det första loppet av årets STCC, men han kommer inte att kunna delta i alla deltävlingar. Han är den ende dansk som har råd att över huvudtaget delta i tävlingen, men han kommer bara ha råd med fyra lopp.

– Det vore min dröm att ha tillräckligt stor budget för att göra en hel säsong. För att åka utomlands med all utrustning vore det enklare att få till budget och hitta sponsorer om jag körde för ett svenskt team. Det kan vara en lösning för nästa år.

– Men hey, jag ska ringa sponsorerna på måndag och se om de är lika nöjda som jag är efter detta. De kanske vill sponsra mig mer nu, vem vet?

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

STCC