”Jag var nervös efter varje skott”

avPatrik Brenning

SPORTBLADET

Helena Ekholms revansch för OS-fiaskot

1 av 12 | Foto: SCANPIX

Fiasko i OS men efter bronset i helgen släppte allt.

Helena Ekholm var ensam om att stå emot stormen i Ryssland när hon sköt hem guldet i damernas distans.

– Jag var nervös efter varenda skott för att jag bommat. Det blåste fram och tillbaka och man visste knappt var man var någonstans, säger Ekholm till SVT.

Helena Ekholm lämnade OS i Vancouver i tårar med en krossad dröm. Hemma i Sverige dömdes 26-åringen ut av experterna för dåliga nerver som svek henne när det verkligen gällde. På onsdagen tog skidskytten sin stora revansch.

”Det är helt fantastiskt”

Efter bronset i helgen på jaktstarten släppte nerverna och Ekholm bjöd på en uppvisning i skytte på damernas distans. I rejäla vindar som blåste upp snön kring åkarna var 26-åringen fantastisk på vallen.

Ekholm sköt fullt och var oslagbar. Konkurrenterna hade enorma problem i vinden men Ekholm var kylig. I det första och andra skyttet tvingades Helena lyfta upp geväret och ”ta om” men var iskall och sköt fullt.

Väntade ut vinden

– Det var fruktansvärt blåsigt. I första stå fick jag kämpa länge. Vinden tog i rejält, säger Ekholm till SVT.

Du tog om flera gånger.

– Ja, det kändes som jag höll på att fastna i mattan. Men jag visste i dag att skyttet avgör och skjuter man fullt spelar det ingen roll hur länge man står där.

Efter det skyttet var ledningen 17,8 sekunder och den drygades bara ut. Efter tredje skyttet ledde svenskan med över en minut före de som startade innan henne och efter fjärde skyttet var guldet nära. I mål var Helena Ekholm över tre minuter före sensationen Nadezhda Skardino.

Vita Semerenko återstod då som enda hotet och stod på tre nollor efter tredje skyttet. Men ukrainskan bommade i sista och det svenska guldet var säkrat.

– Det är helt otroligt. Vilket lopp, säger Ekholm.

Är det ditt livs lopp?

– I närheten i alla fall

– Jag var nervös efter varenda skott för att jag bommat. Det blåste fram och tillbaka och man visste knappt var man var någonstans.

Anna Carin Zidek var en av många med problem och sköt åtta bom.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skidskytte