För mycket säkerhet?

SPORTBLADET

PEKING. I toaletten vid arenan kräver dom att man lägger det använda toalettpappret i en papperskorg (!) bredvid toalettstolen.

Så viktig är säkerheten här – det får inte bli stopp i systemet.

Så viktig är säkerheten här överhuvudtaget. Det finns de som säger att säkerheten i Peking till och med är viktigare för Kina än medaljer.

Den lille mannen som tömmer papperskorgen är ambitiös.

När man varit inne går han in och kollar om man gjort ettan eller tvåan och om man gjort tvåan så kollar han om man skött sig och lagt pappret i korgen och inte m i s s b r u k a t statens förtroende och s p o l a t ner pappret i det kinesiska kommunistiska avloppssystemet.

Det hade jag. Han tittade strängt förmanande på mig.

– Den som känner förändringens vind bör inte bygga vindskydd utan väderkvarnar, sa jag som kan min Mao sen den tid jag var med i Svensk kinesiska vänskapsförbundet på 70-talet.

Han bevärdigade mig inte med ett svar.

Sen dess gör jag som alla andra lydiga medborgare och lägger mitt papper i korgen. Äckligt? Ja visst, men vem vill inte vara en lydig deltagare i den olympiad som enligt alla bedömare verkligen ska bli den bästa någonsin.

Fast nu har jag lärt mig lura den nitiske statstjänstemannen en smula – en av de 700 000 som sköter säkerheten här. Jag lägger ett alibipapper i korgen, och som den sanna revolutionär jag är så spolar jag sen ner precis vad fan jag vill i toan.

Herregud, jag har ju studerat ordförande Mao och vet att att granska ett problem betyder i praktiken att lösa det.

”Måste boka tid”

En dag kvar till invigningen och nu handlar verkligen allt om säkerheten. Det finns de som anser att säkerhetshysterin till och med riskerar att skymma allt det positiva med Peking och OS för en massa människor.

Jag försökte se elden i går när den passerade Den himmelska fridens torg men säkerhetspådraget var så massivt att jag gav upp.

Tidigare på dagen hade några gripits som vecklat ut en banderoll om Tibet på en bro, och flera filmare hade körts bort från Himmelska fridens torg.

–De måste boka tid, det är många som vill filma, det får inte bli för trångt, sa en ansvarig på en OS-presskonferens i går och det var ju ett anmärkningsvärt uttalande med tanke på att världens största torg har plats för en (1) miljon människor.

När organisationskommittén för invigningen fick frågor i går om hur många militärer som ska vara med i den stora invigningsshowen i morgon svarade de undvikande.

–Väldigt vad intresserade ni är av det, sa en av de fyra allvarliga männen på podiet.

Han intygade att de ska vara fredliga militärer. Artistiska, performers. 5 000 är de. Mycket artistiska.

Den ansvariges misstro mot frågeställarens avsikter visade dock på ett dilemma för arrangörerna. De vill så väl, de vill verkligen visa hur duktiga och framgångsrika och skötsamma de är och varje gång de möts av tvivel blir de kränkta och förtvivlade.

Och det var verkligen det första jag lärde mig när jag träffade kineser efter att de fått OS för sju år sen:

– De kommer att älska er, ända tills ni talar om för dem att de är förtryckta, då kommer de att bli lika sura som kineserna blev 1900 vid Boxarupproret när en massa européer kom med sin religion, sina pengar och sina å s i k t e r.

Det är därför ingenting får störa spelen.

Övervakningskameror överallt

Den våg av nationalism som det kommer att innebära att ledningen klarar av att genomföra ett problemfritt arrangemang är helt centralt. För partiet är det livsviktigt att kunna visa att omvärlden respekterar dem – särskilt viktigt just nu när affärerna blomstrar och hela världens ekonomier vill krama kineserna.

Till och med viktigare än inhemska medaljer...

Det är därför det finns övervakningskameror överallt. Det hela är en våt FRA-dröm. Hur mycket av de 400 miljarder kalaset kostat som lagts på säkerhet är inte officiellt. Men siffran som har nämnts är 40 procent.

Jag har fortfarande försökt komma in på någon sajt för regeringens hatobjekt Falun Gong härifrån, men inte lyckats. Så fort jag skriver ”falun gong” på Google svarar den ”Kan inte öppna sidan”.

Mycket märkligt. Men det kanske blir bättre i morgon...

För övrigt anser jag att Ara Abrahamian ska bära den svenska fanan vid invigningen i morgon.