Besökte sin egen grav

SPORTBLADET

– i dag är han USA:s fanbärare

Foto: Lopez Lomong kidnappades som sexåring och tränades till att bli barnsoldat. Hans föräldrar trodde han var död. Förra året återförenades de – vid hans grav.

PEKING. För mindre än ett år sedan besökte löparstjärnan Lopez Lomong, 23, en oväntad plats.

Sin egen grav.

Föräldrarna trodde att han var död.

I dag bär han den amerikanska flaggan vid OS-invigningen.

De olympiska spelen rivstartar med en sprakande invigningsshow som en hel värld kan följa. Och med start i morgon jagar tio tusen idrottsprofiler sina drömmars mål.

En av dem är 1500-meterslöparen Joseph Lopepe (Lopez) Lomong, en okänd talang från östra Afrika som för ett år sedan blev amerikansk medborgare – och i dag bär den amerikanska fanan vid invigningen.

Trots att han begravdes redan som barn.

Föräldrarna trodde han var död.

– De hade en gravplats med en hög stenar och under den hade de grävt ner lite av mina personliga saker, har han berättat.

I december återförenades Lomong med sina föräldrar i hembyn Kimotong, i Sudan. Han kunde själv vara med och gräva upp sin egen grav.

Fördes bort av rebeller

Lopez Lomong föddes och växte upp i ett Sudan som slitits sönder av inbördeskrig. Bara sex år gammal blev han år 1991 en del av det brutala våldet då han tillsammans med en grupp andra barn kidnappades under ett kyrkobesök och fördes bort av rebeller. De tvingades till ett hemligt militärläger där de skulle fostras att bli barnsoldater.

Men tre äldre pojkar, inte mer än 14–15 år gamla, räddade livet på Lomong. Efter en månad flydde de för sina liv och bar sex-åringen på sina ryggar.

– Vi klippte upp ett hål i ett staket och sprang.

De påträffades tre dagar senare i grannlandet Kenya, där de hamnade i ett flyktingläger i gränsstaden Kakuma.

Lopez Lomong blev kvar i tio år, och fick bland annat se OS i Sydney på en liten svartvit tv. Men när Lomongs historia blev känd för sju år sedan gavs han chansen att starta ett nytt liv hos en fosterfamilj i delstaten New York. Där blev skolfriidrotten hans stora kärlek och vid sommarens amerikanska OS-uttagningarna på 1500 meter slutade han trea och fick en biljett till Peking. Samt äran att

leda den amerikanska truppen vid invigningen.

– Det blir en ära, sa han i går.

Besökte sin egen grav

Till sin stora glädje kunde Lomongs föräldrar lokaliseras i slutet av 2007, bara månader efter att han fått amerikanskt medborgarskap.

I december återförenades familjen vid den grav i hemstaden i Sudan som sörjande grävt redan för mer än tio år sedan.

Hur det går för Lopez Lomong i OS-loppet på 1 500 meter är inte avgörande. Visst vill han göra sina nya landsmän och sin återfunna familj stolta, men själv är han mest nöjd med att över huvud taget leva.

– Det är inte många barn i Sudan som får samma chans.