Klüft misstänksam efter skandalen

Foto: Grusade framgångar Carolina Klüft har haft måttliga framgångar sedan hon slutade med sjukampen. Här tar hon dock SM-guld i sin nya gren längdhopp.
SPORTBLADET

Tre av de elva som finns före Carolina Klüft på världsårsbästalistan i längd är ryskor.

– Man blir ju lite misstänksam mot hela systemet där borta, sade Klüft efter torsdagens ryska dopningsskandal.

Det var på torsdagen som årets stora dopningsbomb briserade, sju ryska storstjärnor stängdes av för att ha manipulerat sina urinprov. Flera av dem var medaljkandidater i OS i Peking.

– Det är gott att de åker fast – men det är en skandal som heter duga, sade Carolina Klüft efter att ha hoppat hem SM-guld i längdhopp.

Ingen av Klüfts längdkonkurrenter finns bland de som avslöjats, men mycket tyder det på att dopningen i öst kan ha varit systematisk.

– Man kan inte dra alla över en kam, det går inte att säga att alla ryssar är dopade. Men man har ju hört att Wada inte fått visum för att ta sig in i Ryssland för att testa idrottare.

– Men det går inte att lägga energi på det – jag hoppas bara att så många som möjligt åker fast, sade Klüft.

Förtroendet för friidrotten verkar vara i botten efter det senaste avslöjandet.

– Men det är ändå helt sjukt att folk tror vi svenskar kan vara dopade. Vi har ju bevisat tusen gånger om att vi är rena.

Oklar form

På fredagen bevisade hon mest att formen fortfarande är diffus. Efter flera övertramp stannade segerlängden vid måttliga 6,52.

– Jag hade svårt att tagga till, jag har blivit lite bortskämd. Nu var det inte så mycket folk, då blir lite avslaget. Jag har redan packat väskan och var mentalt redan på väg till OS, sade Klüft, som reser till Asien under lördagen.

Varken hon eller tränaren Agne Bergvall är orolig för formen.

– Inför inomhus-VM 2004 hade hon hoppat 6,61, sedan blev det drygt tre decimeter längre i mästerskapet, påminner Bergvall.

Klüft, vars årsbästa är 6,87, själv vet att det finns långa längder i kroppen:

– Jag har haft många långa övertrampshopp i år så jag vet vilken nivå jag har i kroppen.

– Jag har höga förväntningar inför OS. I längd vill jag gå till final och väl där kan allting hända.

Hon ser fram emot tävla i längd och tresteg i stället för i sjukamp:

– Nu slår jag ju ur underläge, nu bara in att köra. Det är därför jag känner längtan till OS i stället för att känna panik och ångest.

Lars Markusson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott