Giganternas kamp

1 av 4 | Foto: Peter Larsson och Thomas Wernersson höjer SM-bucklan efter seger i finalen mot MFF 1987.
SPORTBLADET

Malmö FF och IFK Göteborg har dominerat svensk klubbfotboll i många år. MFF hade sin stora glansperiod under 70- och 80-talet. Blåvitt tog över och dominerade stora delar av 80- och 90-talet.

I helgen möts, vad man kan kalla, två av allsvenskans giganter. Sportchansen förklarar varför det här är en av årets största matcher.

1. Två klassiska storlag

Malmö FF bildades 1910 och vann sitt första SM-guld 1944. Fram tills i dag har man vunnit 15 guld.

De största framgångarna rönte klubben på 70- och 80-talet, när flertalet SM-guld varvades med framgångsrikt spel i Europa. Toppen kom när man nådde finalen i Europacupen mot Nottingham Forest 1979.

IFK Göteborgs framgångar tog rejäl fart på 80-talet och varade långt in på 90-talet.

Under 80-talet vann man Uefa-cupen två gånger och SM-guld fyra. På 90-talet fortsatte framgångarna med lyckat spel i Champions League, där man 1994 vann sin grupp före lag som Barcelona och Manchester United. Även SM-gulden trillade in. Sex stycken blev det under årtiondet och sammanlagt 18 guld har man efter förra årets triumf.

2. Taktiken

Bob Houghton införde tillsammans med Roy Hodgson den brittiska fotbollen i Sverige. I Malmö FF skördade han stora framgångar under sin tid som tränare. Houghtons taktik byggde på zonspel i stället för, det i Sverige då rådande, man-mot-man-spelet. Denna taktik blev sedan modellen som både svenska klubbar och landslaget använde sig av.

Malmö FF hade gott om spelare som passade väl in i den defensiva uppställningen. Flertalet var också tongivande i det svenska landslaget. Störst var kanske Bosse Larsson som var given på mittfältet.

Även spelare som Staffan Tapper, Roy Andersson och Jan Möller bidrog till MFF:s framgångar.

När Svennis tog över som tränare för Göteborg 1978 införde även han zonspel i stället för man-mot-man. Dessutom hade man ett mer offensivt präglat spel än MFF. Det som gav laget en extra dimension var den gyllene generationen, med spelare som bröderna Holmgren, Thomas Wernersson och alla Glennarna (Schiller, Holm, Strömberg, Hysén).

3. Syd mot Väst

Sveriges näst största stad mot Sveriges tredje största stad. Det räcker för att förklara prestigekampen.

4. Maratontabellen

Matchen går mellan ettan och tvåan i allsvenskans maratontabell. Inför årets säsong har IFK Göteborg ett grepp om förstaplatsen med 2904 poäng, med Malmö tätt efter på 2881. Sammanlagt har lagen gjort 147 säsonger i allsvenskan (snart 149) och spelat över 3400 matcher.

5. Möten genom åren

Malmö FF och IFK Göteborg möttes i första omgången i allsvenskan den 2 augusti 1931. Det var MFF:s första säsong i allsvenskan och matchen slutade med bortaseger, 1-0 till Göteborg. På hemmaplan samma säsong vann Göteborg med hela 6-1.

I SM-slutspelet 1987 möttes IFK och MFF i finalspelet. Göteborg vann 1-0 hemma och Malmö med 2-1 i returen. Göteborg blev mästare efter fler gjorda bortamål.

Även 2008 möttes lagen i Malmö i den fösta omgången. I år blev det 1-1 efter mål av Gabriel och Jonas Wallerstedt.

Nu återstår att se vilket lag som går segrande ur striden på lördag.

Stefan Fransson
Minimedia