”Ledarskapet på SVT är för svagt”

avEmil K Lagnelius

Niklas Wikegård, 47, har lämnat SVT för TV4.

Nu sågar hockeyexperten sin förre arbetsgivare.

– Ledarskapet är för svagt. Jag har aldrig fått någon coachning eller feedback på SVT, säger han till Sportbladet.

I maj förkunnade SVT:s sportchef Per Yng och hockeyexperten Niklas Wikegård att parterna inte förlänger sitt samarbete.

Wikegård har länge varit SVT:s expert i Hockeykväll, men nu är han värvad till TV4.

– Jag måste säga att jag har haft sex skitbra år på SVT. De har format och hjälpt mig, sa Wikegård till Sportbladet i maj.

”Tydliga skillnader”

Men nu, efter några veckor på TV4, är tongångarna annorlunda.

– Det är skillnad på statligt och privat och även om jag bara varit på TV4 och Canal plus en kort tid så märker jag tydliga skillnader. På TV4 finns det en vilja efter varje program att bli bättre. På SVT fanns inte det utan där var det mer att ”allting är bra”, säger Wikegård.

– Det är en känsla som är trevlig att ha, men efter några år så... Jag är inte duktig varje gång. Vad kunde jag ha gjort bättre? På ett jobb vill man ju ha någon som bryr sig om en. Jag har aldrig fått någon coachning eller feedback på SVT.

Kritik mot SVT:s sportchef

– I ett ledarskap gäller det att se varje individ, det är bristfälligt på SVT. Det handlar om att bry sig om människor och göra dem bättre.

Wikegård riktar kritik mot sportchefen Per Yngs ledarskap.

– Jag gillar Per Yng i grund och botten, men han måste skapa en feedback-kultur på SVT som är större än i dag. SVT har en extrem kompetens med folk som driver sig själva, en tjej som Marie Lehmann har ett engagemang som är enormt. Men alla behöver återkoppling varje dag för att bli tryggare och starkare i sitt jobb.

Har du framfört detta till Per Yng?

– Jag har sagt under flera års tid att jag vill ha coachning. Jag är hockeytränare och ska man utveckla en kille som är nybörjare måste man hjälpa och coacha. På SVT fanns inte det.

Wikegårds beslut att lämna SVT växte fram efterhand.

– När SVT började ge bort prylar till Viasat och skalade av Euro Hockey Tour och junior-VM kändes det som att man plockade bort saker. Mina förutsättningar att bli bättre på SVT var små eftersom det inte var någon som jobbade med mig, säger han.

– TV4 presenterade ett jättespännande program för mig där jag får möjlighet att vara programledare för Late Night Elitserien.

Avslutningsvis vill han ändå tacka för sina år på SVT.

– Jag har haft sex jäkligt bra år på SVT och gillar Lehmann och Renberg som fasen. Jag saknar dem.