Vettel från start till mål

SPORTBLADET

”Det här är den bästa dagen i mitt liv”

Foto: MAX ROSSI
Sebastian Vettel.

Sebastian Vettel höll från start till mål och tog sin och Toro Rosso-stallets första seger. Tysken är med sina 21 år och 174 dagar den yngste segraren i formel 1.

– Det här är den bästa dagen i mitt liv, sade Vettel.

Vettel tog sig för huvudet när han passerade mållinjen och kunde knappt tro att han vunnit Italiens grand prix på Monza. Men tysken var ohotad i täten hela loppet.

Tävlingen inleddes i regn, och fältet fick startas av säkerhetsbil, men banan torkade upp, vilket påverkade utgången av loppet.

Vettel kunde dock följa sin strategi hela vägen.

– Det känns otroligt. Jag hade inga problem alls under loppet. Bilen var bra och strategin var bra, sade tysken, som konstaterade att förmånen att få starta först på den blöta banan var nyckeln till segern i och med den bättre sikten han fick.

Han tvingade sig dock att hålla koncentrationen varv efter varv, att behålla farten och spara bil och däck bara precis så mycket som behövdes för att behålla farten.

– Bilderna och känslorna från det här loppet kommer jag aldrig att glömma.

Heikki Kovalainen körde in som tvåa och höll därmed också sin startplats. Finländaren hade problem med bromsarna inledningsvis och Vettel kunde dra iväg till en stor ledning direkt.

– Det här var max vi kunde göra i dag, men vi tog viktiga poäng, sade McLaren-föraren.

Hamilton tappade

På tredje plats återfanns Robert Kubica, BMW Sauber. Polacken startade på elfte plats men var en av dem som tjänade på att det utlovade regnet halvvägs in i loppet inte föll.

– Vi hade tur i dag med att mitt depåstopp var planerat till då det blev läge att byta däck (från regndäck till en blandning av torr- och regndäck), sade Kubica.

Lewis Hamilton var en av dem som inte kunde glädjas åt däckbytet. Britten, som från femtonde startplats hade kört upp sig till andraplacering, föll fem placeringar när han tvingades in i depå igen. McLaren-föraren körde i mål som sjua, strax efter Ferraris Felipe Massa. Han tappade därmed en poäng till brasilianen i VM-sammandraget men behåller ledningen. Endast en poäng skiljer när fyra lopp återstår. Kubica närmade sig toppduon och är bara fjorton poäng efter Hamilton och har inte givit upp i kampen om VM-titeln.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport