Mejla

Peter Wennman

ERÖVRA ENGLAND

SPORTBLADET

Wennman: Dags för Zlatan att visa britterna sin storhet

LONDON. Om vi ändå kunde hoppa över det hemska januari och större delen av det förhatliga februari och gå direkt på godsakerna.

Som:

Inter mot Manchester United.

Mourinho mot Sir Alex.

Zlatan mot England.

”Felet” med Champions League är att vi måste gå och dregla i veckor och längta efter dessa tungviktsmöten. Lottningen av åttondelsfinalerna i går utföll så djävulskt lockande att man knappt kan bärga sig till den 24–25 februari.

Men det är väl det som är finessen med hela succén, hela konceptet Champions League. Suget ska växa dag för dag. Vi ska spekulera.

Vänner möter fiender, olika filosofier brakar ihop, stjärnor från skilda ligor jämförs, tränare psykar varann, ländernas representanter känner trycket av prestige. Det hela är en medial dröm.

Stjäl rubrikerna

En professor i ekonomi har i en engelsk tidning räknat ut att ett lag som Manchester United kan tjäna 1,2 miljarder kronor om de försvarar sin Europatitel. Det är det samlade värdet av prispott, sponsorpengar, tv-intäkter och varumärket i sig självt.

1,2 miljarder, alltså.

Ett problem, bara:

United måste ta sig förbi Inter först. Det är inte alldeles självklart att de gör det.

Den fighten, mellan de italienska och engelska mästarna, stjäl de flesta rubrikerna i dag.

Mest naturligtvis för José Mourinhos möte med Sir Alex Ferguson. Det är en drömduell. Ingen har glömt Mourinhos gatlopp efter hela sidlinjen på Old Trafford när Porto slog ut United (mål i sista minuten av av Costinha) år 2004. Det kommer att byggas upp ett fantastiskt intresse för matchen.

Misstänksamma krönikörer

Vi svenskar snackar förstås om Zlatan Ibrahimovic. Versus Ronaldo, versus Rooney, versus Ferdinand och Vidic?...?ja, det finns tusen vinklar.

”Zlatan mot England”, skrev jag i ingressen.

Lite så är det.

Han har aldrig gjort nåt riktigt avtryck i det här landet, aldrig spelat sin bästa fotboll mot engelskt motstånd på bortaplan, aldrig kunnat bevisa sin talang.

Många engelska krönikörer är fortfarande misstänksamma och skeptiska till allt det beröm som Zlatan får i resten av Europa. Mycket beror på ren okunnighet eftersom det visas så lite italiensk fotboll i brittisk tv. Mycket härstammar också från det som de faktiskt sett själva när Zlatan varit så blek som han var på Anfield i Liverpool förra säsongen. Svensken kom dit med ett rykte som en magisk spelare. Han blev en besvikelse för alla.

Erövring framför sig

The Times prisbelönte krönikör Martin Samuel har vid upprepade tillfällen skrivit att han inte ser storheten hos Ibrahimovic. Han har förstått att Interstjärnan är en stor och märkvärdig spelare, skriver han. Men han har aldrig sett det med egna ögon, så juryn sammanträder fortfarande när det gäller Zlatan.

BBC:s Phil McNulty menade direkt efter lottningen i går att ”den karismatiske Zlatan Ibrahimovic kan bli ett hot mot United om han slutligen väljer att visa den engelska publiken vad all uppståndelse kring honom handlar om”.

Zlatan har alltså en erövring framför sig. Erövringen av de brittiska öarna.

Det som talar för att det ska gå bättre för Inter i detta Champions League är att de har första matchen hemma. Jag inbillar mig att det är bättre för Mourinhos gäng.

Måtte tiden gå fort?...

Uniteds inställning blir intressant. Förra säsongen åkte laget till Barcelona och spelade defensivt för att nå 0–0. Det var en besvikelse att se ett lag som har ordet ”attack” i själ och hjärta agera så, men vem fick sista ordet om inte Sir Alex? När Paul Scholes sköt sitt enastående mål i returen på Old Trafford var det inte så mycket snack längre.

Hur gör United, med alla sina anfallsstjärnor, mot Inter borta? Och hur mycket vågar Zlatan och kompani chansa för att sätta press på United inför returen?

Vi har några veckor på oss att spekulera. Måtte tiden gå fort.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in helgens matcher på Stryktipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Av: 

Peter Wennman

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Magnus Wennman