MÄSTARE – ATT SÄLJA

SPORTBLADET

Toivonen till PSV för 42 miljoner: ”Han var viktig”

Foto: Bildbyrån
Ola Toivonen – den senaste av Malmös miljonförsäljningar.

Ola Toivonen ut – Ailton Almeida in?

Affären är möjlig sedan FC Köpenhamn precis värvat anfallaren Damie N ´Doye och har ett överskott av forwards.

– Det är inget vi har funderat på, men tack för tipset, säger MFF:s assisterande tränare Hans Gren.

Ola Toivonen ska genomgå den obligatoriska läkarundersökningen samtidigt som hans personliga avtal slutförhandlas av agenten Martin Dahlin. Båda var på plats i Eindhoven redan i går kväll och om allt faller på plats presenteras Toivonen som PSV-spelare i dag. Tanken är att han direkt ska gå i träning med den holländska ligafyran som möter Roda borta på söndag.

Rejält tillskott

Tränaren Huub Stevens växlar mellan 4-4-2 och 4-3-3 och tänker sig i första hand att använda Toivonen som renodlad anfallare, men även som offensiv mittfältsspets.

För Malmö innebär affären ett rejält tillskott på banken eftersom den enligt samstämmiga uppgifter till slut landade på fyra miljoner euro. Tack vare att euron står en bra bit över tio kronor innebär det drygt 42 miljoner kronor varav nio försvinner till Öis på grund av den klausul som tecknades vid Toivonens övergång 2007.

En del av pengarna kommer att investeras i en ersättare och assisterande tränaren Hans Gren ser gärna en liknande spelartyp som Toivonen.

”Olika alternativ”

– Han var viktig för oss i fjol och skulle varit viktig för oss i år. Vi hade en bra kombination av olika anfallstyper och det vill vi gärna ha framöver också, menar Gren.

Ett namn som nämns är FC Köpenhamns Ailton Almeida, tidigare i Öis. FCK värvade nyligen senegalesiske landslagsanfallaren Damie N´Doye, 23, från OFI Kreta och uppges därmed vilja sälja en av sina fem anfallare.

– Det finns inte så många spelare av Ola Toivonens typ, vi får se vad vi har för olika alternativ. Ailton är ingen spelare jag har funderat på men tack för tipset, säger Hans Gren skämtsamt.

Ailton, 24, har två år kvar på kontraktet och en trolig prislapp på 20–25 miljoner kronor.