Mejla

Mats Wennerholm

”Därför måste Stana petas”

Mats Wennerholms råd till till Linköpings tränare Janne Karlsson

JÖNKÖPING. HV 71 har tagit greppet om SM-finalen och Linköpings tränare Janne Karlsson måste göra något radikalt.

Som att peta målvakten Rastislav Stana.

Jag tror att det är det enda som kan rädda Linköping.

Nu tror jag inte att någon i Linköping ens tänkt tanken att peta Stana och kasta in 28-årige Jonas Fransson.

Men Linköping är ett sjunkande skepp just nu och läckan heter Rastislav Stana.

Han har haft en sjunkande räddningsprocent i de tre senaste finalmatcherna med 96.15-84.62-82.76.

Det är alarmerande siffror och hans totala räddningsprocent i de fyra spelade SM-finalerna är 88.71.

Det ger inget SM-guld.

Inte då HV:s Stefan Liv har en precis motsatt kurva.

90.00-91.18-95.83.

Han växer med uppgiften.

Det var i samma sak i fjol, då Modo vände SM-finalserien, vände 1–2 i matcher och avslutade med att vinna tre raka.

Stana läckte då också.

Så låt mig ställa några obligatoriska frågor och ge svaren jag anser att de förtjänar:

Att peta Stana är vansinne. Fransson har inte stått en enda match i slutspelet. Vore inte det att skänka bort SM-guldet?

– Absolut inte. Det vore ett sätt att försöka rädda det. I ett NHL-lag hade Stana aldrig fått stå kvar i ett Stanley Cup-slutspel. Där coachar man mycket tuffare när det gäller att göra något som kan bryta en trend och ge ny energi åt laget. Titta på 18-åriga junioren Jacob Markström i Brynäs. Det var han och ingen annan som räddade kvar Brynäs i elitserien. En chansning av tidigare tränaren Olof Östblom, som räddade klubben i slutändan.

Men vad har Stana gjort som är så allvarligt att han ska petas?

– Han släpper in för enkla mål. Precis som i slutspelet i fjol är han sämst när det gäller. I sista finalmatchen mot Modo förra året släppte han in tre mål på 21 skott. I den femte SM-finalen uppe i Örnsköldsvik vann Linköping skotten med 42-27, men förlorade matchen med 1-2. Karol Krizan vann målvaktsmatchen överlägset. Nu är samma sak på väg att hända igen. Både Johan Davidssons 3–0 och Martin Thörnbergs 5–1 satt högt men med fri sikt. Och David Petraseks 1–0 såg billigt ut. En het målvakt hade nypit alla. Och helt matchavgörande 4–1 vallade Johan Davidsson in från en position bakom förlängda mållinjen, sedan han rundat kassen. Där måste Stana vara snabbare i förflyttningen och tät vid sin vänstra stolpe. Nu studsade pucken in via högra benskyddet.

Vad skulle Linköping vinna med en rostig Fransson i mål?

– Det skulle bli ett trendbrott och jag medger att Fransson har allt emot sig. Men en målvakt som får den här typen av chanser kan plötsligt stå på huvudet och ta allt. Fransson hade bättre räddningsprocent än Stana i grundserien (90.52 mot 90.11) och höll nollan i två av de 19 matcher han fick stå (varav han hoppade in i vissa). Det är bättre att göra något radikalt, än att inte göra någonting alls.

Men är inte den enkla förklaringen att Linköpings halvskadade backar går på knäna?

– Förvisso. Men det är just då man behöver en målvakt som spikar igen.

Vad händer annars tror du?

– HV vinner två raka. Brytpunkten kom i förra matchen som stod och vägde och där HV kunde avgöra i sudden. Igår var de helt överlägsna för första gången i den här finalserien. HV verkar piggare, har råd att peta en storback som Per Gustafsson och har Stefan Liv i mål. Och får de 3–2 i matcher i morgon slår de in matchbollen i Linköping på fredag - precis som Modo gjorde i sjätte SM-finalen i fjol. Om nu inte Janne Karlsson gör något radikalt...

avMats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM