Dubbelt svensk bakom suverän Lukas Bauer

SPORTBLADET

”Lite trist när inte så många ville vara med och jaga”

Marcus Hellner och Anders Södergren körde in som tvåa respektive trea i jaktstarten i Tour de Ski över 15 km fristil. Men de var långt efter lördagens segrare Lukas Bauer som vann med hela 48 sekunder.

Foto: Lukas Bauer.

Bauer, som vann fredagens prolog, gick ut i sex sekunders ledning. Han drog i från direkt och efterföljande tvingades sedan jaga i en stor klunga. Södergren gick ut som åttonde man men var raskt uppe i täten av klungan. En klunga som dock tappade till Bauer än mer. Södergren försökte dra upp tempot men fick ingen hjälp av övriga och tjecken vann med hela 48 sekunder.

– Det var lite trist när inte så många ville vara med och jaga Bauer. Man orkar ju inte ligga och bomba själv, sade Södergren till SVT.

Södergren, som inte är känd för att vara någon vass spurtare, var dock nöjd med placeringen, som är densamma i touren.

– Det är ju bra man är med i alla fall.

Samtidigt som Södergren kämpade i täten smög sig loppets tvåa upp i fältet.

– Jag fick slita och kämpa om placeringar, alla ville fram, sade Hellner, som avancerade från 17:e plats och var aningen överraskad över framgången.

– Det känns bra. Man försökte bara hänga med, jag kände att jag hade bra fäste i sista backen och försökte ta mig om så många som möjligt. När det föll folk kom läget. Jag körde bara allt jag hade över mållinjen, sade han till SVT.

Fredagens femma Mats Larsson körde in som sextonde man, minuten efter Bauer. Mathias Fredriksson hade det tufft och var 1.32 efter.

På söndagen väntar ett sprintlopp i Prag. Hellner tror han har bra chanser. Södergren är mer blygsam.

– Skulle vara roligt om man kunde göra ett bra tidskval och gå vidare.

Om intresset för Tour de Ski ska leva gäller att skidåkarna börjar knappa in på Lukas Bauer, så att spänningen lever fram till sista dagen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM