”Dessvärre blev det blev en liten dispyt”

SPORTBLADET

ÅRE. Den ena lämnade landslaget – den andra har haft en mardrömssäsong i kompisen frånvaro. 

Till nästa hoppas farthoppet Felix Monsén återförenas med Alexander Köll. 

– Vi kommer att lösa det där till nästa år, det är jag ganska övertygad om, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter. 

Under VM 2017 målades Felix Monsén och Alexander Köll upp som framtiden med höga mål i hemma-VM nästa år.

Men när världscupfinalen i Åre avgörs i veckan har Sverige ingen fartåkare på start.

– Målet är verkligen medalj. Det betyder mycket att vi får vara här och samla ­erfarenhet och att förbundet gör en långsiktig satsning. Desto mer farttradition Sverige får desto ­bättre är det för alla, sa Köll då.

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Felix Monsén och Alexander Köll under alpina VM den 11 februari 2017 i St Moritz.

Men inför den här säsongen bytte Köll skidmärke till Salomon. Det gjorde också att han uteslöt sig själv från landslaget eftersom märket inte ingår i landslagets så kallade skidpool. 

– Vi har skrivit kontrakt med sju skidmärken. Det innebär att de betalar en del av utvecklingen av våra åkare, det innebär också att man inte kan välja ett märke utanför det. Det står i våra avtal och det vet alla, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter och fortsätter: 

– Men Köll har fått chansen att starta ändå. I andra länder hade man sagt "Jag är ledsen Alexander, du är 27 år. Var med eller inte, annars får du inte starta". Men så har vi inte gjort.

”Var i mitt all time low”

Köll har fått köra några Europacuptävlingar, men han har inte ingått i samma satsning som Felix Monsén. 23-åringen har kört 16 världscuptävlingar den här säsongen, men resultaten har inte blivit vad han har hoppats. 

Tvärtom. 

– När jag var i USA och Kanada i november/december var jag i mitt all time low. Det är inte så kul att åka runt själv och jag byggde upp väldigt mycket press på mig själv. Det blir väldigt tufft att handskas med de tankarna som dyker upp. Jag har märkt att när jag har haft med mig Köll eller några juniorer så har jag mått mycket bättre, säger Monsén som var så nere att han funderade på att ta en paus. 

– När jag stod på start kände jag inte att jag var redo att ge allt och att kasta mig ut för ett störtlopp när man inte har motivationen att åka snabbt blir nästan farligt. Vi satte oss ner och utvärderade hur vi skulle göra, men jag är glad för att jag bestämde mig att fortsätta för nu har jag kommit tillbaka starkare.

”Blev en liten dispyt”

Monsén hoppas nu att Köll, som dock fick en fraktur i hälen så sent som för en dryg vecka sedan, kommer tillbaka till landslaget nästa säsong. 

– Just nu är det den bästa lagkamraten att åka runt med mig. Dels för att han har den nivån som krävs och kan pusha mig och jag honom. Man vill kunna tävla om den, säger han och fortsätter: 

– Dessvärre blev det en liten dispyt med landslaget. De kom inte överens, men jag håller tummarna för att de gör det. 

Enligt alpinchefen Tommy Eliasson Winter är lösningen nära. 

– Vi har haft en bra dialog rakt igenom och Alexander har varit medveten om fortsättningarna. Han har inte vara en prioriterad del av satsningen eftersom vi inte tror att det här är rätt för honom. Nu har jag och Alexander fört ett resonemang och jag tror att han är redo att ta steget tillbaka, säger Eliasson Winter och fortsätter: 

– Vi kommer lösa det där till nästa år, det är jag ganska övertygad om. Jag tycker om att man har en egen idé och jag uppskattar att man är villig att offra något för att genomföra det och det tycker jag var stort med Alexander. Jag skulle inte säga att det är någon dispyt mellan oss. Jag hoppas att han ska lyckas. Men jag tycker det är synd att han ska behöva upptäcka att det är svårt att lyckas själv.

Svenskarna som vunnit segrar i alpina världcupen 00:47
ARTIKELN HANDLAR OM