US Open 2015

Holm: Becker ger sig på Federer igen

Av: 

Stefan Holm

SPORTBLADET

Men förminskar bara sig själv som idrottare och människa

På centrecourten: Roger Federer mot Novak Djokovic.

På läktaren: Stefan Edberg mot Boris Becker.

En mer laddad och prestigefylld US Open-final kommer vi aldrig få uppleva, så se till att hålla dig vaken i kväll.

Roger Federer var slut, och det var länge sedan världens tennisexperter slog fast det. Tidernas största tennisspelare gick ju ”bara” till kvartsfinal i Wimbledon 2010, vann ingen Grand Slam-titel året därpå och hade ett ”totalt misslyckat” 2013, då han försvann redan i andra rundan i Wimbledon och bara gick till åttondelsfinal i US Open.

Problemet är att schweizaren bara har en trovärdig kritiker, och det är han själv. Den dag han känner att han inte kan hålla sig kvar i den absoluta världstoppen kommer han att meddela det, och den dagen är inte här än.

En hel tennisvärld talar om SABR

När Roger Federer 2015 tittar sig i spegeln ser han en 34-åring utan bäst-före-datum, en mästare som har vunnit mest av alla men ändå inte tillräckligt mycket. 17 Grand Slam-titlar ska bli 18, och bli inte förvånad om han lämnar US Open som mästare.

Federer rör sig bättre och servar stabilare än någonsin och spelar en aggressiv tennis som aldrig tidigare skådats. Under årets US Open har han, i genomsnitt, mött motståndarens serve en och en halv meter innanför baslinjen. Han har fått en hel tennisvärld att prata om SABR (Sneak attack by Roger), vilket innebär att han rusar fram mot servelinjen och returnerar bollen på uppstuds.

Den taktiken är respektlös, anser Boris Becker.

”Hade inte accepterat det”

Novak Djokovics tränare, som mötte Edberg i tre raka Wimbledon-finaler, har givetvis inte med saken att göra. Det är ungefär som om Edberg skulle kritisera Djokovic för att han glider på hardcourt, vilket man enbart förväntas göra på grus. Han gör förstås inte det, men tysken kan inte hålla käften.

– Om han spelat så mot McEnroe, Connors, Lendl eller mig hade vi sagt till honom: Roger, vi gillar dig verkligen men fortsätter du så där kommer vi att serva rakt på dig. Killarna i min generation hade inte accepterat det. Det är nästan respektlöst mot den andra spelaren, sa Boris Becker i en intervju med Sky Sports.

Han borde inte uttala sig så, om respektlöshet och andra människors förehavanden. Det borde ingen som har avslutat sin Wimbledon-karriär med byxorna nere i trappan som leder till toaletterna på restaurang Nobu. Jag vet inte vad den ryska modellen Angela Ermakova hade för returspel 1999, men Boris siktade och träffade och nio månader senare föddes ett litet flickebarn som heter Anna.

Det är dessutom inte första gången som 47-åringen ger sig på Federer och samtidigt förminskar sig själv både som människa och idrottsman. Hans adept behöver ingen hjälp att starta några psykkrig, och han är förmodligen inte intresserad av det.

Djokovic och Federer är inte bästa vänner, men de är så professionella att de aldrig skulle uttala sig nedlåtande om varandra. De har sina uppgörelser på tennisbanan, och vilken match det kan bli på Arthur Ashe Stadium i kväll. Djokovic har vunnit 20 av deras föregående möten, Federer 21. De spelade fantasitennis i sina semifinaler mot Marin Cilic respektive Stan Wawrinka, och ingen glömmer deras två senaste möten i US Open. Djokovic vann semifinalerna 2011 och 2010, men båda gångerna tvingades han rädda två matchbollar.

Becker, däremot, verkar ta varje tillfälle att hacka på Roger Federer. I boken ”Wimbledon: My Life and Career at the All England Club”, som släpptes i somras, beskriver han Federer som en hycklare. Jodå, schweizaren är inte så trevlig som han framställs utan odlar sin image för att tjäna stora pengar på reklamkontrakt och startpengar.

Jag vet inte varför Becker håller på som han gör, men jag tror att det bottnar i något slags mindervärdeskomplex. ”Boom-Boom” vann sex Grand Slam-titlar, varav tre i Wimbledon. Federer har vunnit 17 Grand Slam-titlar, varav sju i Wimbledon.

Federer tänker fortsätta

När schweizaren säkrat finalplatsen i US Open fick han, inte helt oväntat frågor om Beckers senaste utspel.

– Det är inte respektlöst. Så enkelt är det. Jag kommer att fortsätta med det. Inga problem, svarade han.

Att möta serven extremt tidigt är inget nytt påfund, och Becker är förbannat medveten om det. Federer berättar själv att han mött Max Mirnij och Tim Henman, som agerat precis likadant i returspelet.

Frågan är om inte Boris Becker också har gjort det.

* US Open-final, Djokovic-Federer, Eurosport 22.00

Prestigemötet: Djokovic vs Federer

Namn: Novak Djokovic.

Ålder: 28 år. Ranking: 1.

Titlar, totalt: 54. Grand Slam-titlar: 9.

Inspelade prispengar: 690 miljoner kronor.

Vägen till finalen:

Första omgången: Joao Souza, Brasilien 6–1, 6–1, 6–1.

Andra omgången: Andreas Haider-Maurer, Österrike 6–4, 6–1, 6–2.

Tredje omgången: Andreas Seppi, Italien 6–3, 7–5, 7–5.

Åttondelsfinal: Roberto Bautista Agut, Spanien 6–3, 4–6, 6–4, 6–3.

Kvartsfinal: Feliciano Lopez, Spanien 6–1, 3–6, 6–3, 7–6.

Semifinal: Marin Cilic, Kroatien 6–0, 6–1, 6–2.

Djokovics tränare: Boris Becker.

Ålder: 47 år.

Titlar, totalt: 49.

Grand Slam-titlar: 6.

Inspelade prispengar: 209 miljoner kronor.

Namn: Roger Federer.

Ålder: 34 år. Ranking: 2.

Titlar, totalt: 87. Grand Slam-titlar: 17.

Inspelade prispengar: 774 miljoner kronor.

Vägen till finalen:

Första omgången: Leonardo Mayer, Argentina 6–1, 6–2, 6–2.

Andra omgången: Steve Darcis, Belgien 6–1, 6–2, 6–1.

Tredje omgången: Philipp Kohlschreiber, Tyskland 6–3, 6–4, 6–4.

Åttondelsfinal: John Isner, USA 7–6, 7–6, 7–5.

Kvartsfinal: Richard Gasquet, Frankrike 6–3, 6–3, 6–1.

Semifinal: Stan Wawrinka, Schweiz 6–4, 6–3, 6–1.

Federers tränare: Stefan Edberg.

Ålder: 49 år.

Titlar, totalt: 41.

Grand Slam-titlar: 6.

Inspelade prispengar: 172 miljoner kronor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

US Open 2015

Roger Federer

Novak Djokovic

Stefan Edberg

Boris Becker

Tennis