’Känner oss kränkta av kritiken i Sverige’

Foto: TT
Cheerleaders under Sveriges match mot Tyskland.

avAndreas Käck, Zbigniew Kuczynski

SPORTBLADET

EM:s lättklädda kvinnor väckte reaktioner i Sverige.

Nu bemöter huvudpersonerna själva kritiken.

– Vi är stolta över det vi gör och känner oss inte som leksaker för män, säger Aleksandra Wojcik, lagledare för Polens cheerleaders.

Svenske lagkaptenen Tobias Karlsson ville spela EM med en regnbågsfärgad bindel som en tyst manifestation för alla människors lika värde – men stoppades av det europeiska förbundet (EHF).

När grupp C sedan inleddes i Wroclaw så bestod pausunderhållningen av cheerleaders, vilket väckte starka reaktioner i Sverige.

SVT-profilen Marie Lehmann twittrade:

”Exakt hur trött blir man? Not ok”.

– Vilket år är det? Det finns ju fantastiska grejer man kan göra i en paus. Vi borde ha kommit längre, sa Tobias Karlsson när Sportbladet visade honom bilderna från pausunderhållningen.

”Ingen skillnad”

Nu talar huvudpersonerna själv ut.

Till lokala medier säger Polens cheerleaders att de känner sig kränkta av den svenska kritiken.

– Vad gäller exponering av den kvinnliga kroppen så är det ingen skillnad jämfört med sporter som konståkning, gymnastik, beachvolleyboll och simning. Deras utövare är i vissa fall ännu mer lättklädda, men det är ingen som kritiserar dem, säger lagledaren Aleksandra Wojcik.

”Känner oss kränkta”

Cheerleading-laget kommer från staden Gdynia och har uppträtt världen över, bland annat på amerikanska NBA-matcher. Wojcik säger att deras satsning är på elitnivå och att de tränar fyra gånger i veckan.

– Det här är ingen lek. Vi jobbar hårt och gillar att uppträda inför publik. Vi är extremt förvånade av den svenske spelarens (Tobias Karlsson) uttalanden och känner oss kränkta. Vi vill hälsa honom att vi är stolta över det vi gör, och att vi verkligen inte känner oss som leksaker för män, säger Aleksandra Wojcik i polska TVN 24.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll