Northugs present till TV 4-profilen

Av: Patrik Brenning

Publicerad:

Hyllar initiativet: ”De ville också vara delaktiga”

1 av 2 | Foto: PRIVAT

TV4-profilen Ida Björnstads initiativ mot materialhetsen inom ungdomsidrotten fick stor uppmärksamhet.

Nödropet nådde till och med hela vägen bort till Norge där en viss Petter Northug inte dröjde med att svara.

I veckan landade därför en väldigt speciell present i Idas brevlåda.

Som liten drömde Ida Björnstad om att bli en Charlotte Kalla – eller Petter Northug om man så vill. Det var på skidorna hemma i Storuman som hon en gång hoppades erövra världen men när Ida behövde ny utrustning hade familjen helt enkelt inte råd.

Efter att ha kommit på en imponerande åttondeplats bland tusentals motionärer i vinterns Tjejvasan bestämde sig Ida Björnstad för att agera. Stärkt av påminnelse om hon faktiskt hade talang valde TV4-profilen att starta ett upprop för att hjälpa dagens ungdomar med drömmar men utan tillräckliga ekonomiska resurser.

”Ville vara delaktiga”

Efter att Björnstad själv skänkt bort sin utrustning från loppet hängde idrottsföreningar i hela Sverige på. Nu sprider sig dessutom vågen över landsgränsen. 

I veckan landade ett paket i Ida Björnstads brevlåda. I det låg en tävlingsdräkt från Norges störste idrottsprofil Petter Northug.

– Jag haft kontakt med hans team genom jobbet hela året och när de fick veta hela skidgrejen, att jag gav bort mina skidor, kände de att de också ville vara delaktiga. Petter sa det på en gång när han fick veta, säger Ida Björnstad.

”Häftigt och stort”

Nu kommer dräkten att användas för att ge fler unga möjlighet att satsa på sin idrott. Exakt hur är dock inte spikat ännu.

– Den där dräkten kommer få ett betydligt större syfte än att hänga i min garderob i alla fall. Den kommer få en betydande roll och jag har bestämt mig för att inte ha kvar den själv i alla fall. Den ska iväg på annat. Jag tror också att den kommer fylla en stor och viktig funktion.

Hur känns det att Petter personligen engagerar sig i det här?

– Det känns häftig och stort såklart. Jag tror också att han är en väldigt snäll och omtänksam person i grund och botten. Han bryr sig om andra människor. Det gläder mig att han vill bidra och känner att han kan göra skillnad. Det känns stort och viktigt.

Publicerad: