Svenske skytten fast för dopning

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Håkan Dahlby rasar mot milt straff

Den välmeriterade skytten Niklas Granqvist har testat positivt för dopning, meddelar RF.

Men dopningsnämnden nöjer sig med en tillrättavisning – vilket får landslagskollegan Håkan Dahlby att rasa.

– Det borde vara avstängning i två år, säger Dahlby till Expressen.

– Han är så mediakåt att jag inte alls är förvånad över uttalandet, säger Granqvist till Sportbladet.

Håkan Dahlby ryter till mot domen.
Foto: TT
Håkan Dahlby ryter till mot domen.

Trapskytten Niklas Granqvist, 39, har en diger meritlista som skytt med bland annat EM-guld i lag och en femteplats på EM och VM-deltagande så sent som för en dryg månad sedan (där han visseligen slutade på en blygsam 156:e plats).

Nu har han fastnat i ett dopningsprov, meddelar RF.

Expressen var först att berätta nyheten om hur Granqvist testat positivt för Terbutalin och Furosemid den 14 juni i år. Ämnen som finns i den astmamedicin som Granqvist tar och normalt sett har dispens för.

”Lyckas åka på en kontroll”

Dock inte under testtillfället.

– Framförallt är det som jag skrev till RF, det har varit mycket stress rent privat. Det fråntar inte mitt ansvar för att ha förnyad dispens, men blev några veckor försenat och blev glapp. Och med tanke på att man lämnar prov kanske var fjärde år i den här sporten så är det lite oturligt att det skulle komma just i det korta glappet, säger Niklas Granqvist.

Att han normalt sett har dispens gör att dopningsnämnden nöjer sig med en tillrättavisning istället för ett längre tidsbestämt straff.

"Av det inkomna yttrandet framgår att Granqvist tidigare beviljats dispens för medicinsk behandling med de aktuella substanserna, en dispens som vid kontrolltillfället ej längre var giltig.", skriver nämnden.

Ska användas i lärosyfte

– Situationen har hamnat i ett konstigt mellanläge. Alla på den här listan har blivit avstängda förutom jag som bara fått en tillrättavisning, som att jag friats. Det är bara att beklaga att det kommit hit men förbundet är helt på min sida och nu ska vi använda det här som information kring hur lätt man kan hamna fel. I nästa utgåva av tidningen sportskytten ska vi göra ett reportage för att visa hur viktigt det är att ha koll även på vardagsmediciner, säger Niklas Granqvist.

”Har klantat till det”

Att han kommer undan med en tillrättvisning har fått landslagskollegan Håkan Dahlby att gå i taket och kräva ett straff på två år.

– Jag vet att han använder sina astmamediciner. Det har varit känt länge. Men det berättigar inte honom, att inte ha sina papper färdiga. Han borde ha hundra procent koll på sina papper. En tillrättavisning räcker inte, tycker jag. Han har klantat till det, och så då ska han ha ett straff. Han har avsiktligen använt ett dopingpreparat, säger Dahlby, som är involverad i Ren Idrott, till Expressen.

Ett utspel som Niklas Granqvist inte ger mycket för.

– Han är inte insatt i fallet, så det får stå för honom.

– Med tanke på hur mediakåt han är så är jag inte alls förvånad. Det är nästan konstigt att han inte slagit upp det större..., säger Granqvist syrligt.

Publicerad: