”Surt, men så det funkar i Formel 1”

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Marcus Ericsson tog VM-poäng - men han är besviken.
Han fick order om att släppa förbi sin kollega.
– Det är så det fungerar i Formel 1.

Efter mer än fyra säsonger i F1 vet han vad han kan vänta sig, både på gott och ont. Inför säsongens tionde VM-lopp är Ericsson lite besviken - trots att han tagit tre poäng.

Han har fått stryk av sin kollega Charles Leclerc i så väl kval som lopp de senaste veckorna och tvingades dessutom släppa förbi monegasken strax innan mål i Österrike förra veckan.

– Jag upplever att det är så det fungerar i Formel 1. Jag blev framsläppt för att jaga ikapp Fernando Alonso, när jag inte lyckades fick jag lämna tillbaka platsen. Det var surt eftersom jag var rätt snabb och hade tagit Charles på fart de sista varven i alla fall. Det är som det är, jag är anställd av teamet, säger Marcus Ericsson till Sportbladet.

– Framförallt har det varit tyngre i kvalen, jag gjorde ett bra race senast. Det var välbehövliga poäng och bra för självförtroendet. Jag hade en bra känsla och hoppas att det var vändningen.

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Däckval passar Ericsson

Nu väntar Silverstone och Storbritanniens GP. Det är det tredje F1-loppet på lika många veckor och den här gången har däcktillverkaren Pirelli vald tre hårdare däckblandningar. Det kan vara en fördel för Ericsson.

– Jag tror att däcken hard, medium och soft kommer att gynna mig, men jag måste ta ett steg framåt på de mjukare blandningarna också. De ska användas ofta framöver och jag måste få dem att fungera. Vi har lite idéer på hur vi ska lyckas säger han.

– De är känsliga och gör bakvagnen instabil. Det finns grepp, men känslan är inte passsar inte min körstil. Det gör att jag har haft svårt att få förtroende för bilen. Vi har jobbar hårt med inställningarna och hårdare däckval passar mig bättre.

Charles Leclerc har varit bättre under de senaste veckorna. Går ni åt samma håll med inställningarna eller stämmer det inte alls?

– När det gäller set-up är vi lika, men han har andra behov än jag. En orolig bakända påverkar inte honom eftersom han tar hjälp av greppet i framvagnen. Jag hämtar däremot min känsla och mitt förtroende för bilen från greppet i bakvagnen. Därför har jag haft problem.

– Jag inledde säsongen bra, hade det tyngre i Barcelona och Baku. Sedan har jag kommit tillbaka, det går i rätt riktning. Även om det var tunga kval i Frankrike och Österrike har racen varit bra och nu blir det ännu bättre.
Det bådar gott inför säsongens tionde F1-lopp.


ANNAS MOTORLISTA

1) Andreas Jonsson

Han var bara 13 år när han sladdade runt på speedway banan i Hallstavik. I kväll satsar han på seger i VM-deltävlingen på hemmaplan. Go AJ!

2) Lewis Hamilton

En bränslepump gjorde att han bröt Österrikes GP och förlorade VM-ledningen i F1. Nu kör han på hemmaplan och vem kan stoppa kungen av Silverstone?

3) Johan Kristoffersson

Han vann VM i rallycross hemma i Höljes och dominerar VM. I helgen kör han STCC i Falkenberg.

4) Rally Sweden

Vecka sju är det dags. Boka in 14–17 februari redan nu.

5) Marc Marquez

Spanjoren vann i Assen och utökade lendingen i MotoGP.

6) Max Verstappen

Snygg seger i Österrike GP förra veckan, men en krasch under fredagens träning inför tävlingen på Silverstone kan ställa till problem. Svaret får vi i morgon, i Storbritanniens GP.

7) Aston Martin

Det ryktas om att två nya tillverkare är på väg till F1 efter 2021, Aston Martin och Lexus.

8) Mattias Adielsson

Han vann SM i rallysprint som avgjordes i Helsingborg, i klassen 2WD var Daniel Röjsel snabbast.

9) SIC-Racing-Team

Det är namnet på stallet som tar över startplatsen i MotoGP efter Angel Nieto, fram till 2021 kör de som kundteam till Yamaha.

10) McLaren

Det klassiska teamet säger att man hittat bilens problemområden, men att man nu måste utveckla bilen på banan. Anledningen är att de inte märks i vindtunneln.

– Vi testar på fredagen istället för att justera detaljer och förbättra vår performance, säger Fernando Alonso

Motorstopp:

Eric Boullier

Han lämnar jobbet som tävlingsdirektör hos McLaren. Hans arbetsuppgifter tas över av Gil de Ferran och Andrea Stella.

Dagens tv-höjdare 7 juli 00:23

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM