”Lever som en munk för att nå min dröm”

Förarna svälter sig själva i jakten på tiondelar: ”Är ett enormt handikapp”

Varje kilo kostar tid. Varje tiondel kostar placeringar.

Därför fortsätter bantningshetsen inom formel 1.

– Man bastar och äter eller dricker ingenting innan kvalet, säger Jenson Button.

Tappar fyra tiondelar/varvMarcus Ericsson är bland de tyngre Formel 1-förarna med sina 68 kilo. Jämfört med stallkollegan Kamio Kobayashi är han åtta kilo tyngre, något som gör en stor skillnad tidsmässigt. ”Det handlar om fyra tiondelar per varv, det är ett enormt handikapp på ett kval”, säger Ericsson.
Tappar fyra tiondelar/varvMarcus Ericsson är bland de tyngre Formel 1-förarna med sina 68 kilo. Jämfört med stallkollegan Kamio Kobayashi är han åtta kilo tyngre, något som gör en stor skillnad tidsmässigt. ”Det handlar om fyra tiondelar per varv, det är ett enormt handikapp på ett kval”, säger Ericsson.

Minstavikten på bilarna höjdes inför säsongen, men eftersom de nya motorenheterna väger ungefär 50 kg mer än sina föregångare måste förarna banta. Matematiken är enkel – ju mindre du väger ju snabbare är du.

– Jag fortsätter att arbeta med träning och kost, jag har gått ner lite till och försöker gå ner något ytterligare. Ju mindre man väger, ju bättre är det, säger Marcus ­Ericsson som vägde 68 kg inför s­äsongen.

Han är 180 cm lång och hans teamkollega Kamui Kobayashi är tio centimeter kortare och väger åtta kg mindre än svensken.

– Det handlar om fyra tiondelar per varv, det är ett enormt handikapp på ett kval. Jag tror att han ligger precis på viktgränsen, jag ligger tio kilo över, säger Marcus Ericsson som är långt i från den enda föraren som kämpar med vikten.

”Kan hugga av sig en arm”

Nico Rosberg, Mercedes, slutade äta socker förra året och det e­nda snack han tillåter sig är kokta kalla potatisar som han även äter i depån inför loppet.

– Jag lever som en munk för att nå min dröm, säger tysken till Bild.

– Potatisen ger mig lite snabb energi. Det är lätt att förbränna och man blir inte tung i magen.

Men det är många som varken äter eller dricker inför kvalet då varje tiondel kan vara viktig i jakten på en bra startplats.

– För de tunga killarna är det väldigt jobbigt. Det finns en minsta­vikt som de större killarna fysiskt kan klara av utan att hugga av sig en arm, sa Lewis Hamilton, 174 cm/63 kg, förra helgen.

– De har vätskebrist i kvalet. Jag har hört att det finns de som verkligen tömmer sig själva, sedan dricker de något inför loppet. Som jockeys ungefär.

Ser otäckt smal ut

McLarens Jenson Button, 182 cm, är en av fältets längsta förare. Han har gått ner rejält i vikt under vintern, väger numera under 70 kg och är nästan otäckt smal.

– Jag trodde att jag skulle ha problem med vikten, men det var okej så jag kan till och med äta lite kolhydrater igen. Nu mår jag bättre, säger han men påpekar att han också har arbetat hårt med att banta till kvalen.

– Man bastar och varken äter ­eller dricker. Jag har gjort det t­idigare och jag hade gjort det igen om jag hade behövt. Det är synd att det ska behövas.

Nästa deltävling avgörs i Bahrain på söndag.

Så mycket väger F1-förarna

Felipe Massa166 cm/58 kg

Kamui Kobayashi170 cm/60 kg

Fernando Alonso171 cm/67 kg

Pastor Maldonado173 cm/64 kg

Sergio Perez173 cm/63 kg

Valtteri Bottas173 cm/70 kg

Sebastian Vettel174 cm/64 kg

Lewis Hamilton174 cm/64 kg

Kevin Magnussen174 cm/68 kg

Kimi Räikkönen175 cm/70 kg

Nico Rosberg178 cm/64 kg

Jules Bianchi179 cm/68 kg

Esteban Gutierrez180 cm/61 kg

Daniel Ricciardo180 cm/66 kg

Romain Grosjean180 cm/68 kg

Marcus Ericsson180 cm/68 kg

Daniil Kvyat181 cm/64 kg

Max Chilton182 cm/65 kg

Jenson Button182 cm/69 kg

Jean-Eric Vergne182 cm/70 kg

Adrian Sutil183 cm/75 kg

Nico Hülkenberg184 cm/74 kg

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN