Nu kan ingen stoppa Vettel

Av: Anna Andersson

Publicerad:

Andersson: Det känns som att säsongen är avgjord efter bara tolv lopp

Överlägsen Sebastian Vettel tog ännu en seger – och håller greppet om F1-titeln.
Överlägsen Sebastian Vettel tog ännu en seger – och håller greppet om F1-titeln.

Sebastian Vettel dominerade omstarten på Spa. Han krossade allt motstånd på Monza.

Vem ska kunna stoppa honom?

Ingen.

Sportbladets motorexpert Anna Andersson.

Årets F1-säsong består av 19 lopp, men redan efter det 12:e kändes det som om säsongen var avgjord. Sebastian Vettel körde mästerligt. Åter­igen.

Han körde i den perfekta harmoni som han och bilen gör när de får fri fart. Då är han är han oslagbar.

En snabb titt tillbaka under ­säsongen kan vi konstatera att mästarens taktik är att ta ledningen så snart som möjligt, tar han inte starten (som i Malaysia, Kanada och på Monza) ser han till att köra så aggressivt att han får kontrollen redan under den första delen av loppet. På Spa tog det 35 sekunder för honom att köra om Lewis Hamilton, på Nürburgring behövde han en kurva och i Bahrain fick han kämpa i sju varv för att ta sig längst fram.

Sedan kontrollerar han loppen, det passar bilen vars aerodynamik är optimerad för att ligga fritt och det passar Vettel – med andra ord en mästerlig kombination.

Tittar vi däremot på hans teamkollega Mark Webber som ofta har problem i starterna och sedan får kämpa längre ner i fältet uppför sig bilen annorlunda. Den är känslig när luften omkring den störs av konkurrenter – och då visar den också upp ett helt annat ansikte.

Fick loppet dit han ville

På Monza fick Vettel sitt lopp dit han ville, han tog starten och kontrollerade fältet. När han fick problem med växellådan under avslutningen av loppet hade han redan en så bred marginal ner till Fernando Alonso, Ferrari, att han kunde njuta av säsongens sjätte seger. Nu har han 53 poäng ner till Alonso som är tvåa i VM och det är 175 poäng kvar att slåss om.

Det betyder att om Alonso vinner de sju återstående loppen så räcker det för Vettel att vara tvåa och ändå vinna sin fjärde VM-titel.

Nu lämnar serien dessutom ­Europa och väl i Asien brukar Sebastian Vettel vara svårslagen. Där kommer banor som passar honom och Red Bull perfekt, där vände han hela VM-serien förra året, där avgjorde han VM både 2010 och 2011.

Därför är jag övertygad om att han tar sin fjärde VM-titel 2013 – frågan är bara när.

I går meddelade tyska RTL att ­Kimi Räikkönen är klar för Ferrari. Enligt tv-kanalen skrev finländaren på ett nytt kontrakt med sitt gamla stall redan i onsdags, men Ferrari ville inte offentliggöra det förrän denhär veckan för att inte ställa till problem för Felipe Massa som kört för stallet i nio år. Kimi Räikkönen och Fernando Alonso i ett stall. En drömduo?

Snarare mardröm.

Kimi går visserligen sin egen väg och efter två säsonger där Lotus ­inte riktigt har kunnat leverera ­material som räcker för VM-titeln och har varit sena med löneutbetalningarna är det inte svårt att förstå att han vill flytta på sig. Han vann sin VM-titeln med Ferrari och stallet har inte vunnit någon sedan dess.

Kan inte sluta bra

Men det i kombination med ­Fernando Alonso?

Det känns inte som om det kan sluta bra. Ferrari (och Alonsos sponsor Santander) köpte ut Räikkönen när spanjoren anslöt till stallet. Han är stjärnan, har byggt  teamet omkring sig och fått dit den testförare han vill (Pedro de la Rosa). Ska han kunna arbeta tillsammans med någon som inte går hans ärenden?

Snacka om en hög­explosiv kombination.

Toppar

1) Sebastian Vettel: Felfri, trots problem med växellådan. Har nu två segrar på två lopp efter sommarpausen.

2) Fernando Alonso: En andraplats på Monza, formen är stigande.

3) Nico Hülkenberg: Den sensationella tredjeplatsen i kvalet för Sauberföraren följdes upp med en femteplats racet. Honom vill jag se i en bättre bil.

Floppar

Kimi Räikkönen: Han behövde en ny framvinge redan på det första varvet och kämpade sedan i ingenmansland.

Lewis Hamilton: Kvalade uselt, kämpade sig upp till poängplats, men anser nu själv att han är borta ur VM-kampen.

Ställningen

1. Vettel 222 poäng       

2. Alonso 169    

3. Hamilton 141     

4. Räikkonen 134     

5. Webber 130

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN