Vinden starkast i världscupveckan

SPORTBLADET

Fredrik Lindström visade styrka – men starkast av alla var vinden som såg till att avslutningen blev ett stort antiklimax.

Så kan skidskyttesäsongens rumphuggna första världscupvecka summeras.

Damerna kom precis som planerat till start klockan 11.30 i söndagens jaktstart. Men i den extremt hårda och byiga vinden hade åkarna stora problem att hålla gevären stilla och bommade därför skott i massor. Mitt i det första stående skyttet bröts loppet av tävlingsledningen, på grund av "extremt ogynnsamma väderförhållanden". Herrloppet, som skulle ha startat klockan 13.30, blev först framskjutet en halvtimme innan det ställdes in helt.

En dyster avslutning för världscuptävlingarna i Östersund, där även damernas distanslopp i onsdags fick skjutas upp en dag på grund av vinden.

Delade meningar

Bland damåkarna rådde delade meningar om beslutet att bryta. Vitryska Darja Domratjeva, i ledning när loppet bröts, var av förståeliga skäl en av de som gärna hade fortsatt hela vägen till mål. Norska Ann Kristin Aafedt Flatland, i ledning inför loppet och tvåa när det bröts, hade däremot förståelse för beslutet.

– Det är lite surt när man ligger med i täten och det bara är en skjutning kvar. Men det var kö i straffrundan, och det är inte så vi önskar att skidskytte ska framstå. Så det var väl ett rätt beslut, säger Flatland till TT.

Sverige kan summera en säsongsstart där det stora glädjeämnet naturligtvis var Fredrik Lindströms andraplats i lördagens sprintlopp.

– Det var skönt och viktigt. Jag hade kanske inte förväntat mig att han skulle vara så bra, men med ett bra resultat får vi lite arbetsro, säger herrarnas förbundskapten Johan Hagström.

"Synd att vi inte kör"

Han tillhörde lägret som ifrågasatte beslutet att ställa in tävlingarna, och beklagade att Lindström inte fick chans att bygga vidare på sprintinsatsen i jaktstarten.

– Jag tycker egentligen att man kan köra här, men ställer man in damloppet så måste man ställa in herrloppet också. Det är synd att vi inte kör, vi hade verkligen sett fram emot fajten mellan Fredrik och (Martin) Fourcade.

TT: Hur summerar du veckan utöver Lindström?

– Björn (Ferry) och Carl Johan (Bergman) är ju också OS-klara, de åker fort och det är skönt att se. Deras skytte kommer att bli mycket bättre, och där vet vi vad vi ska jobba vidare på, säger Hagström.

– Bland åkarna som inte är klara för OS har vi några som har visat framfötterna, "Tobbe" Arwidson bland annat i distansloppet. Det är sådant jag har varit ute efter att se.

Världscupen fortsätter närmast med tävlingar i österrikiska Hochfilzen. Sprint (fredag), stafett (lördag) och jaktstart (söndag) står på programmet för både herrarna och damerna.

CARL GÖRANSSON/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Skidskytte