Final – då är Elis, 90, redo för comeback

avStefan Holm

Publicerad:

”Har provat men det är vingligt”

Foto: Pernilla Wahlman
På söndag ska Elis Johansson snöra på sig rören igen.

Han spelade sin första SM-final på sjöis 1949.

Nu, inför årets titelmatch i Friends Arena, planerar bandyprofilen Elis Johansson för ­comeback.

– Jag har provat skridskorna, men det är vingligt. Fötterna ­lyder mig inte, säger 90-åringen.

Nej, det är inte så att Sandviken eller Västerås har värvat den gamle vänsteryttern, som 1952, 1953 och 1962 blev svensk mästare med Edsbyn. Elis Johansson ska före söndagens herrfinal medverka i Legendarernas match, ett möte mellan stjärnor från dåtidens norr- och södergrupper. Hans framgångsrika söner, Ola och Hans Elis Johansson, ingår också i norrlaget.

Elis firade sin 80-årsdag med att åka skridskor på Ön i Edsbyn. ­Sedan dess har han inte tagit ett enda skär.

– Det är vingligt på skridskorna, så jag tvivlar på att jag kan åka. Det är i sådana fall om grabbarna håller i mig. Jag börjar bli gammal. Fötterna och benen är lite besvärliga, men det är bättre att benen är ­dåliga än huvudet, säger Elis ­Johansson.

Vann tre SM-guld

Han har varit verksam i Edsbyns IF i 60 år, som spelare, materialförvaltare och tränare, och fungerar fortfarande som speaker när P18-­laget spelar.

På nära håll har Elis, som vann tre SM-guld på åtta finaler, sett bandyn förändras. Han berättar om försäsongsmatcher på sjöis, så tunn att spelarna inte vågade bilda mur vid hörnor, och hur det var att spela utan sarg.

Tror på Sandviken

Elis Johansson spelade sin första SM-final 1949, då Nässjö besegrade Edsbyn med 7–1 på Perstorpsgölen utanför Eksjö.

– Jag fick inte känslan av att det var en SM-­final, för man såg ju inte publiken. Folk stod inne i skogen, berättar han.

65 år senare ska Elis se finalen avgöras i en takförsedd multiarena.

– Jag såg förra finalen på plats och det var helt fantastiskt. Det är toppen att det är inomhus. Nu behöver man inte riskera att spela i regn och snö, som jag själv har upplevt många gånger, säger han.

Elis Johansson känner som väntat för Västerås, där Ola och Hans Elis har skördat stora framgångar. Det betyder inte att han stänger av hjärnan och tippar årets SM-final med hjärtat.

– Jag tror på Sandviken. De släpper inte mycket mål, men de gör många också. De är otroligt duktiga framåt, säger Elis ­Johansson.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy