Han har förskingrat 425 miljoner kronor

SPORTBLADET

Pyramidspel och förfalskningar – nu utreds profilen och hans kumpan

Han är en av Australiens mest kända spelare och är bokförd för turneringsvinster på över tre miljoner kronor.

Nu är Billy Jordanou, 55, också misstänkt för brott – australisk polis utreder profilen för hans inblandning i pyramidspel och bedrägerier där motsvarande 425 miljoner kronor har försvunnit.

Billy Jordanou från Melbourne är en institution på den australiska pokerscenen och vid high stakes-borden i Macau. Han är dokumenterad för liveturneringsvinster på motsvarande tre miljoner kronor på TheHendonMob men hans cash game-vinster är sannolikt betydligt större än så.

Men enligt australiska uppgifter verkar pokern bara ha varit en sidoinkomst för Billy Jordanou. Enligt finanssajten "The Age" utreds han tillsammans med sin affärspartner, revisorn Robert Zaia, för att ligga bakom pyramidspel och bankbedrägerier för otroliga 70 miljoner australiska dollar – motsvarande 425 miljoner kronor.

20 klienter drabbade

Enligt The Age misstänks Jordanou och Zaia för att ha använt falska dokument för att ta banklån i revisorns klienters namn, pengar som sedan flyttats över till duons privata konton.

Commonwealth Bank, Australiens största bank, har enligt samma källa godkänt lån på flera miljoner dollar till diverse kommersiella projekt, projekt som aldrig materialiserats och där underlaget varit förfalskat.

Enligt polisen i delstaten Victoria ska uppemot 20 av Robert Zaias mest förmögna klienter finnas bland de drabbade. En av dem är Rita Klapanis, som plötsligt fick ett återkrav på motsvarande 36 miljoner kronor av banken för ett lån som säkrats med hjälp av falska dokument. I sin utsaga säger hon att hon inte hade någon aning om att några pengar lånats i hennes namn förrän återkravet kom.

Stämmer duon

Hon har nu stämt Robert Zaias redovisningsbyrå och fler offer väntas följa efter inom kort.

Billy Jordanou och Robert Zaia har båda två stått som ägare till ett antal bolag som nu beslagtagits av den australiska finansinspektionen.

Båda två har enligt flera uppgifter strött enorma mängder pengar omkring sig de senaste fem åren och bland köpen återfinns "en flotta med lyxbilar, två lyxbåtar, en jet-ski, Harley Davidson-motorcyklar och flera hot-rods".

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker