Henrik Zetterberg missar resten av OS

Lagkapten till Sportbladet: ”Det gör ont vid minsta rörelse”

SOTJI/Stockholm. Henrik Zetterbergs OS är över.

33-åringen ska lämna Sotji men har för ont för att kunna genomföra en flygresa.
– Vi får se när jag åker hem, jag är inte i flygdugligt skick ännu. Jag har inte rört mig mycket det senaste dygnet, det gör ont vid minsta rörelse, säger Zetterberg till Sportbladet.

Nej, Henrik Zetterberg, 33, spelar inte mot Schweiz. Han spelar inte mer alls under OS. Ett mardrömsbesked för Tre Kronor.

– Han har spelat färdigt i OS-turneringen, han ska lämna OS-byn när det finns möjlighet, säger landslagschef Tommy Boustedt till Sportbladet.
– Han har så stora besvär av sin ryggskada och den är så pass besvärande att han inte kan vara med längre. Det fanns ingen som helst chans under den tid vi har här att han kommer till träning eller spel, säger landslagsläkaren Björn Waldebäck.

"Zäta kom fram till det i samråd med mig"

Ett diskbråck gjorde att Zetterberg missade elva matcher med Detroit i januari och februari. Samma ryggskada stoppar nu Tre Kronors lagkapten från att deltaga under resten av turneringen.
– Han har bra kontakter borta i USA så han kommer att knyta ny kontakt så får de (Detroit) bestämma vad som är lämpligast. Tror den sammantagna belastningen, det var nog inget enskilt tillfälle under matchen. Besvären kom dagen efter. Det är väldigt nervmässiga besvär och de kommer oftast smygande, säger Waldebäck och fortsätter:
– Vi kom fram till det här tillsammans. Det var ”Zäta” som kom fram till det i samråd med mig, säger Waldebäck.

"Människan har så ont"

Sportbladets NHL-expert Per Bjurman blev uppringd av Henrik Zetterberg under morgonen, och Detroit-forwarden berättade att han missar hela OS som följd av den stora smärtan.

– Människan har så ont att han knappt kan röra på sig, säger Bjurman.

– OS är tyvärr över för min del, det är samma gamla skit som vanligt i ryggen. Bara 20 gånger värre. Jag kan inte spela och måste åka hem och få det undersökt. Det känns förstås otroligt tråkigt. Att det här ska behöva hända nu, under ett OS, är bedrövligt. Jag blir så jävla less, säger Zetterberg.

Zetterberg var drivande i sin kedja under premiär-matchen mot Tjeckien och gjorde ett mål. Men lika kul var det inte efter matchen.

– Jag kände av lite efter matchen mot Tjeckien, men inte mer än vanligt. Men under torsdagen blev det värre och värre och nu är det tjugo gånger värre än förut. Vi får se när jag åker hem, jag är inte i flygdugligt skick ännu. Jag har inte rört mig mycket det senaste dygnet, det gör ont vid minsta rörelse, säger Zetterberg och stönar ljudligt när han vänder på sig.

”Verkligen tråkigt”

Nu får han följa sina lagkamrater framför tv:n under resten av turneringen.

– Killarna har förstås sagt att de tycker det här tråkigt och så, men de kan inte tänka på det. De ska spela match mot Schweiz ikväll och måste fokusera på den. Jag önskar dem verkligen lycka till i fortsättningen. Det är verkligen tråkigt, men nu är det det är.
Klubbkamraten i Detroit, Niklas Kronwall, tar över som lagkapten. Patrik Berglund blir ny center i Tre Kronors förstakedja.

Sverige möter Schweiz i dag, nedsläpp 13.30.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN