Rasar mot domen: ’Blir riktigt äcklad’

Nu överväger hon att avsluta karriären

Publicerad 2018-06-11

Sara Errani, 31, har avtjänat en två månader lång dopningsavstängning.

Nu kommer beskedet att straffet skärps – med ytterligare åtta månader.

”Det här är en skam!”, skriver hon.

Det var i augusti 2017 som den italienska tennisstjärnan Sara Errani åkte fast i ett dopningstest.

Hon ertappades med den dopningsklassade substansen letrozol i kroppen, men hävdade att det berodde på att hennes mammas cancermedicin hade kontaminerat maten.

Errani överklagade domen i hopp om att bli helt frikänd. Samtidigt valde den italienska antidopningsbyrån att överklaga åt andra hållet; de ville få avstängningen förlängd till 24 månader.

”Känner mig maktlös”

Nu har Cas (idrottens skiljedomstol) fattat ett beslut.

De skärper straffet till totalt tio månader, vilket innebär att Errani – som är tillbaka i tävling igen efter att tidigare ha avtjänat två månaders avstängning – blir borta från tennisen i ytterligare åtta månader.

Avstängningen träder i kraft omedelbart.

”Jag blir riktigt äcklad. Jag tror inte att något, någonsin, blivit hanterat på ett sådant här skamligt sätt. Jag känner mig maktlös mot den här orättvisan”, skriver hon i ett uttalande.

Överväger att sluta

Errani hävdar att hon aldrig tagit några preparat i prestationshöjande syfte, och att hon dessutom fått stöd från ett laboratorium i Lausanne, Schweiz, om att ämnet hon hade i kroppen inte ens är prestationshöjande.

Cas utesluter inte heller att Errani kan ha fått i sig substansen av misstag. Däremot anser de att hennes oaktsamhet är tillräcklig för ytterligare bestraffning.

”Jag tycker att hela hanteringen av ärendet är orättvis. Jag vet inte om jag kommer hitta styrkan och glöden för att spela tennis igen efter det här”, skriver italienskan efter domen.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Följ ämnen i artikeln