Lilla Anna blev störst i hela curlingvärlden

Sveriges skipper: Medaljen tillhör hela familjen

avJohan Flinck, Stefan Holm

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

GANGNEUNG. Här blir lilla Anna störst i hela curlingvärlden.

Med sin mor, far och pojkvän på läktaren ledde 28-åringen Sverige till OS-guld i Sydkorea.

– Den här medaljen tillhör hela min familj, säger Anna Hasselborg och låter tårarna rinna av lycka och tacksamhet.

Sverige har besegrat Sydkorea i OS-finalen och Anna Hasselborg står utanför Gangneung curlingcenter och tummar på sin guldmedalj.

Hon kan inte hålla tårarna tillbaka när hon tänker tillbaka på alla som har format henne till den hon är i dag.

Lilltjejen som växte upp i landets curlinghallar har ju blivit världens bästa skipper och det har hon ett gnistrande bevis på nu.

– Utan familjen vid min sida och min bror hemma så hade det här aldrig gått. De betyder så otroligt mycket, så det är många som ingår i den här guldmedaljen, säger Anna Hasselborg.

Foto: PRIVAT/LASSE ALLARD
Anna Hasselborg växte upp i landets curlinghallar.

Familjen på plats

Pojkvännen Mathias Eriksson har följt resan mot guldet på plats i Gangneung, precis som hennes föräldrar, Pia och Mikael Hasselborg.

De satt bänkade på läktaren i natt och bubblade av stolthet när Sportbladet träffade dem efter finalen.

– Nu är hon störst i familjen, utan minsta tvekan, säger pappa Mikael som spelade fem VM-turneringar 1983–1996.

– För oss är det oerhört fantastiskt. Vi har hållit på med curling i ett helt liv. Det är minst tredje generationen som satsar på curling.

Anna Hasselborgs storebror Marcus har precis blivit pappa, men med tekniken som färdmedel har han också befunnit sig i Sydkorea, om så inte fysiskt.

– Via Facetime har min brorsa, hans tjej och deras nyfödda barn också varit här i Gangneung med mig. Tillsammans med min pojkvän är han mitt största stöd. Jag är så otroligt stolt att jag kan göra det här för dem och min familj, säger Anna Hasselborg, som inte kan sluta gråta när hon pratar om sin familj.

1 av 4 | Foto: Lasse Allard

”De lyfter fram oss”

Enligt henne betydde det oerhört mycket att hon, Agnes Knochenhauer, Sara McManus och Sofia Mabergs hade nära och kära på läktaren.

– Saras pappa betyder också jättemycket för mig, och Agnes föräldrar, Agnes kille, Agnes brorsa... Alla som var där lyfter fram oss i dag. Deras tro på oss är otrolig.

Hasselborg är snarare ett begrepp än ett efternamn inom svensk curling. Även Annas mor och bror har varit elitspelare och farbror Stefan är känd som både spelare och ledare. Det var han som var förbundskapten när lag Anette Norberg vann det första svenska curlingguldet i Turin 2006. Dessutom har hennes kusin, Mio, dubbla EM-guld på meritlistan.

Tillväxten säkrad

De utgör, som framgår, en curlingfamilj i curlingfamiljen, och tillväxten verkar vara säkrad.

– Theodor Hasselborg, min äldsta brorson, gillar inte curling än. Han gillar hockey och fotboll, så jag får jobba hårdare. Kanske har jag vunnit över honom nu, med ett OS-guld, säger Anna Hasselborg.

LÄS MER: OS TV-tider söndag 25 februari

LÄS MER: OS 2018: Alla dagar, alla grenar
LÄS MER: Medaljligan i OS 2018
LÄS MER: OS resultat 2018: Gren för gren

ARTIKELN HANDLAR OM