”Vi la oss mot Sverige”

SPORTBLADET

Bordtennisspelare från England erkänner läggmatch i EM: ”Det var bättre att förlora”

Foto: ”Är tabu” Matthew Syed (till höger) försökte vinna sin match mot Peter Karlsson (till vänster) i EM 1992. Men lagkamraten Chen Xinhua la sig i sin match – vilket gjorde att Storbritannien fick ett lättare motstånd i semifinalen: ”Vi visste att det vi gjort var tabu, men vi visste också att vi gjort rätt för att ha bäst chans att nå final.”

LONDON. Läggmatcher är inget nytt fenomen inom racketsporten.

Nu erkänner förre bordtennisspelaren Matthew Syed att England medvetet la sig i lagtävlingen mot Sverige i EM 1992.

– Det var bättre för oss att förlora, berättar han i The Times.

Dagen efter OS-skandalen i badminton – där åtta spelare skickades hem efter att medvetet försökt förlora sina matcher – skriver Matthew Syed, 41, i en kolumn i The Times att han har en bekännelse.

– En gång spelade jag en match med det engelska laget – inte vilken som helst utan en betydande match i EM – där vi medvetet förlorade. Vi ställdes mot regerande världsmästarna Sverige när ovanliga händelser inträffade, nästan samtidigt. Det första var att vi hamnade i ledning mot våra lysande motståndare. Det andra var att Frankrike besegrade Tyskland på bordet bredvid, skriver Syed.

”Moraliskt dilemma”

Han fortsätter:

– I den sekunden förstod vi. Att besegra Sverige skulle betyda en närmast omöjlig semifinal mot Tyskland. Men om vi förlorade mot Sverige skulle vi få Frankrike i semi, ett lag vi var säkra på att vi skulle besegra.

Den brittiske förbundskapten Donald Parker kallade till sig Englands tre spelare, förutom Syed även Carl Prean och Chen Xinhua.

Enligt Syed sa Parker:

– Frankrike har precis besegrat Tyskland. Om vi förlorar mot Sverige möter vi Frankrike i semi. Jag ger er inga instruktioner. Jag vill bara att ni ska vara medvetna om situationen.

Matthew Syed var på tur att möta Peter Karlsson och ställdes inför ett svårt dilemma. Skulle han vinna för sig själv eller förlora för laget?

– Jag hamnade i ett moraliskt dilemma. Men kanske gjorde jag fel, i alla fall sett till laget: Jag försökte vinna. Inte nog med det, jag vann faktiskt. Jag satte mig själv före laget, skriver Syed i The Times.

”Visste att det var tabu”

Enligt Syed föll sedan Chen i sin match, vilket gjorde honom till en hjälte.

– Vi visste att det vi gjort var tabu, men vi visste också att vi gjort rätt för att ha bäst chans att nå final.

England besegrade mycket riktigt Frankrike och tog sig till final i EM 1992, där dock Sverige blev för svåra. Efter skandalen i detta OS menar Matthew Syed att det är tjänstemännen på förbundet som ska kastas ut, inte spelarna.

– Idrottsmän förväntas vilja vinna guld. I alla vettiga system är vinna guld och vinna matcher synonymt. Men inte i badminton. Folk har all rätt att vara arga, men det är inte spelarna som ska vara måltavlan utan de som är ansvariga för systemet.