”Ska vinna allt”

SPORTBLADET

Nio tusendelar från guld –
men Lisa ska ta revansch:
”Det här var bara början”

1 av 19 | Foto: Lisa Nordéns mamma Kerstin har stöttat dottern hela vägen i satsningen som i går ledde fram till ett OS-silver i triathlon och var en av de första att gratulera till bragden.

LONDON. Hon var nio ­tusendelar från ett OS-guld, men firades som om hon hade pressat sig ikapp och förbi.

På medaljfesten berättar Lisa Nordén för Sportbladet att det här bara ­ var början.

Hon ska bli världens bästa triatlet – på sam­tliga distanser.

För många svenskar var Lisa Nordén gul… förlåt, silver en överraskning, men för 28-åringen har en plats på pallen länge varit inom räckhåll. I intervjuer inför spelen lanserade hon sig själv som en medaljkan­didat om hon fick till det.

– Och det fick jag. Jag kom ut till tävlingen med en känsla av att allt var under kontroll och det är ganska lyxigt när det är OS. Jag kunde njuta av tävlingen och publiken, deras jubel var öronbedövande, säger hon.

Triathlon och njutning, hänger det ihop?

– Anna Lindberg frågade mig igår och det skulle bli kul och jag sa ”kul och kul”, det brukar inte vara så ­roligt att springa tio kilometer på trötta ben, men idag var det ganska trevligt.

Inte i närheten av nöjd

När Sportbladet träffar vår nya OS-hjälte på lördagskvällen är det definitivt trevligt, Nordén är inte det minsta bitter över att hon dömdes som tvåa efter ­Nicola Spirig.

Firandet äger rum på en pub i närheten av Hyde Park där det stora dramat ­avgjorts några timmar tidigare. Silvermedaljören står i ett vimmel av familj, vänner, kamerablixtar och ­ölstinna britter när hon försöker sätta ord på sina känslor.

– Den här dagen står ­högre än alla andra tillsammans, oavsett vad jag vunnit. Med allt stöd… man blir så varm.

Men trots det fantastiska loppet är hon inte i när­heten av att vara nöjd. Om det blir som hon vill så har karriären inte kommit mer än halvvägs.

Ska försöka på Ironman

– Jag fortsätter definitivt över Rio-OS och sen ska jag göra ett försök på Ironman, jag ska vinna VM på Hawaii. Planen är att vinna på alla distanser. Jag har redan vunnit sprint-VM, nu är jag OS-tvåa på halvironman och jag har Ironman kvar.

– Man blir inte snabbare när man blir äldre, men man har uthålligheten kvar. Dessutom har man har nytta av åren man har i kroppen.

Du ska vinna allt, helt enkelt?

– Ja!

OS i Rio?

– Åker man dit, så är det för medalj. Jag har ju ett silver, så jag får försöka mig på ett guld istället.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS